OPSEŽNA ISTRAGA

Razbijena skupina krivotvoritelja željezničkih karata koji su oštetili Britanske željeznice za 20 milijuna eura

07.06.2019 u 20:07

Bionic
Reading

Zajedničkom akcijom britanskih i rumunjskih vlasti u četvrtak je razbijena organizirana skupina Rumunja koji su prevarama sa željezničkim kartama oštetili Britanske željeznice za gotovo 20 milijuna eura

Europol je nakon dovršetka akcije priopćio kako je prije godinu dana britanska Transportna policija u suradnji s rumunjskom Upravom za istrage i organizirani kriminal i tamošnjom policijom pokrenula istragu protiv organizirane skupine koja se bavi falsificiranjem putničkih karata u britanskoj željezničkoj mreži.

Britansko željezničko osoblje je, naime, kontrolom otkrilo kako je narastao broj krivotvorenih karata te je o svojem otkriću obavijestilo Transportnu policiju koja je pokrenula opsežnu istragu uz podršku Rumunjske, Europola i Eurojusta.

Tijekom istrage otkriveno je kako su ukupni gubici Britanskih željeznica zbog tih prevara dosegli približno 20 milijuna eura. Istovremeno, na više adresa u Rumunjskoj i Velikoj Britaniji obavljeni su pretresi stanova osumnjičenika te je u Londonu uhićeno 16, a u Leicesteru jedna osoba. U Rumunjskoj je pak uhićen navodni vođa te skupine.

Pripadnici bande optuženi su za prevare, sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji te za informatički kriminalitet, a policija nastavlja istragu.

Europol je priopćio kako je sudjelovao u akciji sa svojim mobilnim uredom u Rumunjskoj, dok je Eurojust podržao nacionalne istrage osnivanjem zajedničke istražne skupine (JIT) Britanije i Rumunjske te je za ovu operaciju dobio značajna novčana sredstva.