SARAJEVO-ZAGREB

Razbijen lanac krijumčara heroina u Hercegovini

19.09.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Policija i pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini razbili su veliki krijumčarski lanac kojim je iz te zemlje u Hrvatsku ilegalno unošen heroin, potvrdilo je u četvrtak Tužiteljstvo BiH, a u akciji je uhićeno 15 osoba

Kako je navedeno u priopćenju objavljenom u Sarajevu, po nalogu državnog tužiteljstva BiH provedena je akcija kodnog naziva "Osoje", a uhićenja i pretrage izvedeni su na području Mostara, Posušja, Širokog Brijega, Čapljine, Čitluka, Sarajeva i Tuzle.

Akciju su proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) iz koje je pak potvrđeno uhićenje 15 osumnjičenih.

U pripremi akcije policija je 16. rujna spriječila bijeg glavnoosumnjičenog A.B. (1976) iz Mostara, koji je tada i uhićen u blizini graničnog prelaza Vinjani Gornji pri pokušaju da pobjegne u zemlje zapadne Europe.

Svi uhićeni su registrirani prijestupnici, a tijekom ove godine gotovo su svakodnevno vršili nabavku, skrivanje i krijumčarenje heroina, najčešće u količinama od nekoliko stotina grama, s područja BiH u Hrvatsku.

SIPA je potvrdila krijumčarenje najmanje šest kilograma heroina te manje količine kokaina i marihuane.

Droga je najčešće nabavljana na području Sarajeva, Tuzle i Mostara.

Vrijednost prokrijumčarene droge na ilegalnom narko-tržištu procjenjuje se na više stotina tisuća konvertibilnih maraka (1 euro: 1,955 KM).

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je ostvarena dobra i koordinirana međunarodna suradnja i s policijskim i pravosudnim tijelima Hrvatske.

Navode i kako je to još jedan od dobrih primjera međudržavne regionalne suradnje u borbi protiv krijumčarenja teških opojnih droga.