ines ivančić

Ravnateljica Seizmološke službe: Ovo je jedina stvar koja može pomoći kod potresa

22.02.2024 u 13:12

Bionic
Reading

Od srijede navečer do četvrtka ujutro jug Hrvatske pogodilo je više potresa, od kojih je najjači bio onaj u četvrtak u 7.03 kod Pelješca, magnitude 3,8 po Richteru

Da je jug Dalmacije seizmički vrlo aktivno područje, na kojem takvi potresi nisu rijetkost, rekla je rukovoditeljica Seizmološke službe Republike Hrvatske Ines Ivančić u razgovoru za N1.

'To nije ništa neobično. To je područje koje je seizmički vrlo aktivno, gdje su se događali takvi potresi. Radi se o seizmičkoj aktivnosti karakterističnoj za područje južnog Jadrana', rekla je Ivančić. Napominje da činjenica da je bilo nekoliko uzastopnih potresa u relativno kratkom vremenu ne znači da se može predvidjeti mogući novi potres.

'Neka daljnja aktivnost ne može se predvidjeti. Najbitnije nam je da na osnovi promatranja zemlje, na osnovi zapisa, podataka koje dobijemo, imamo dobra saznanja o tome gdje se i kakvi potresi mogu dogoditi. Jedina jednadžba koja može pomoći je gradnja zgrada koje će izdržati potres', napomenula je Ivančić.