FIKTIVNI UGOVORI

Ravnatelj vinkovačkog kazališta završio u zatvoru

17.06.2013 u 13:40

Bionic
Reading

U istražni zatvor u Osijeku proteklog vikenda priveden je Ivica Zupković (47), dugogodišnji ravnatelj vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić", potvrđeno je danas Hini iz Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru

Zupkovića se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a osim njega istragom je obuhvaćeno još desetak osoba koje su u poslovnim vezama s vinkovačkim kazalištem. Zupkoviću je određen jednomjesečni privor.

Iz Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske priopćili su kako su tijekom vikenda proveli kriminalističko istraživanje nad 11 osoba s područja PU vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske zbog sumnje u počinjenje i poticanje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u razdoblju od 8. siječnja 2008. do 22. veljače 2012.

Smatra se da su osumnjičeni prouzročili materijalnu štetu od nekoliko stotina tisuća kuna vinkovačkoj kulturnoj ustanovi, navodi policija dodajući kako je 47-godišnjak iz Vinkovaca zlouporabio položaj i ovlasti tako što je zaključivao fiktivne ugovore o autorskom djelu i isplaćivao naknade po osnovi uspostavljanih krivotvorenih računa i ostale naknade ostalim osumnjičenicima.

Po riječima pročelnika Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Zdenka Rečića, gradske vlasti ne raspolažu podacima za što se točno sumnjiči ravnatelja Zupkovića.

"Ubrzo ćemo održati radni sastanaka da vidimo o čemu se točno radi. Imamo kazališni statut po kojemu se moramo ravnati, a on predviđa da u slučaju spriječenosti ravnatelja, v.d. poslove ravnatelja preuzima predsjednik kazališnog vijeća", izjavio je Rečić.

Dodao je kako je u programsko-financijskim izvješćima, koje je ravnatelj te ustanove dužan jedanput godišnje dostaviti na razmatranje Gradskom vijeću, uvijek sve bilo uredno i bez odstupanja od planiranih financijskih sredstava.

"Uostalom, za svoj rad u kazalištu Ivica Zupković je lani dobio pohvale većine vijećnika", naveo je Rečić.

Ivica Zupković dugogodišnji je ravnatelj vinkovačkog Gradskog kazališta, koje će za četiri godine obilježiti 100. obljetnicu kazališnog života u Vinkovcima. Zupković je kao ravnatelj zaslužan za poslijeratnu obnovu rada i profesionalizaciju te kazališne kuće, čiji su glumci u nekoliko navrata bili nominirani za nagradu hrvatskog glumišta, a predstave pobuđivale veliki interes javnosti.