MOGUĆI SCENARIJI

Ravnatelj Meštrović iz KBC Split: Razmišlja se o preseljenju Covid pacijenata u Knin

30.10.2020 u 08:54

Bionic
Reading

Prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je da se razmišlja o preseljenju dijela bolesnika oboljelih od Covida u kninsku bolnicu. 'To postoji kao ideja i možda će zaista biti potrebno, ali još smo daleko od realizacije', kazao je Meštrović. Naime, ako situacija eskalira, bit će važno sačuvati KBC Split za one najteže bolesnike, a u splitskoj Spaladium Areni bolesnike ne bi imao tko liječiti

O eventualnom administrativnom problemu s obzirom da je Knin u drugoj županiji kaže da je taj problem tehnički.

'Ja sam koordinator respiratorno intenzivističkog centra za južnu Hrvatsku. Zbog toga se dogovaramo s našim Županijskim stožerom i s čelnicima bolnica od Zadra do Dubrovnika. Razgovaramo o svim mogućim rješenjima. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati sljedećih tjedana', napominje Meštrović za Slobodnu Dalmaciju.

U KBC-u Split, kaže ravnatelj, ima dovoljno i hrane i lijekova, pacijenti su zbrinuti. Međutim, jedan od problema je nedostatak osoblja, pa zbog toga može dolaziti do povremenih teškoća, ali oni ne utječu na zbrinjavanje hospitaliziranih pacijenata.

Sankcije za one koji se ne pridržavaju mjera, po njemu, u sadašnjim uvjetima nisu rješenje.

'Sada je situacija već toliko eskalirala da nam preostaje samo upozoravati ljude da se saberu i ponašaju odgovorno. Nitko ne želi lockdown. Pogledajte primjere Francuske, Njemačke, proglasili su zatvaranje kako bi sačuvali bolnički sustav. Kad se epidemija razbukta, onda je jedino rješenje, nažalost, lockdown', poručuje Meštrović.

  • +29
Atmosfera ispred zgrade KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Ponavlja da u slučaju izgubljene kontrole nad bolešću dovodimo u opasnost cijeli sustav, dakle i za liječenje Covid-19 bolesnika, ali i drugih kroničnih bolesnika.

U KBC-u Split ukupno je 70-ak respiratora, dio ih je na raspolaganju Covid-pacijentima, ali dio ih treba i za tekuće potrebe bolnice za druge bolesnike. Problem će nastati ako se svi nađu u upotrebi.

'Možemo osigurati prostor, opremu, ali ljude ne. I to, naravno, nije problem samo Splita, nego cijele Hrvatske. Možemo mi kupiti najmodernije aparate, ali kad nemate ljude da rade na njima...', kaže Meštrović.

Opisuje da pacijent na respiratoru zahtijeva puno pažnje, te cijelo vrijeme uz sebe mora imati barem jednu medicinsku sestru i jednog liječnika. 'U akutnom slučaju pogoršanja stanja zna se dogoditi da su na intervenciji potrebna i dva liječnika te čak četiri do pet sestara. I nije teško zamisliti kakvi će kadrovski zahtjevi biti ako broj zaraženih nastavi rasti. Nemojmo zaboraviti ni to da će dolaskom zime rasti broj hospitaliziranih među starijom populacijom koja je podložnija težoj kliničkoj slici i težim ishodima'.

  • +2
Split: Velike gužve na testiranje na covid-19 Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Po pitanju Spaladium Arene, ravnatelj kaže da su i struka i vlasti svjesne nedostatka osoblja.

'Bolničko osoblje KBC-a Split ne može opskrbiti Arenu, niti se brinuti o bolesnima koji će, moguće je, tamo biti smješteni. Jednostavno nemamo kadra.... ni za naše tekuće potrebe, znate i sami da nam i u normalnim okolnostima nedostaje medicinskih sestara. A onda možete pretpostaviti kako je sada u ovim izvanrednim okolnostima koje bi se mogle dodatno pogoršati'.