KONAČNO U HAAGU

Ratko Mladić prebačen u pritvor u Scheveningenu!

Bionic
Reading

Nakon što je jutros odbijena žalba koju je na izručenje podnio Mladićev odvjetnik, ekstradicija u Haag postala je pitanje trenutka. Kako javljaju srbijanski mediji, iz dvorišta Specijalnog suda u Beogradu poslijepodne izašla je kolona policijskih vozila, a pola sata kasnije srbijanska vlada je potvrdila da je Mladić na putu za Haag

U dvorište Specijalnog suda u Beogradu, gdje se Mladić nalazio u pritvoru, nešto prije 16 sati ušla je kolona policijskih vozila. Jake snage policije i specijalci oko 16.05 blokirali su promet ispred zgrade Specijalnog suda. Negdje iza 16 sati iz dvorišta je izašla prva kolona policijskih vozila, dok je druga kolona izašla oko 17 sati. Ovakva taktika s dvije kolone blindiranih vozila viđena je i ranije prilikom izručivanja Radovana Karadžića

Već ranije tijekom prijepodneva, nakon što je odbačena žalba Mladićevog odvjetnika, moglo se čuti da je izručenje pitanje sata, a ministrica pravosuđa Snežana Malović u 17:30 obavijestila je medije da je potpisala odluku o izručenju, dodavši da je 'proces izručenja započeo'.

'Srbija je, izručenjem Mladića Den Haagu, ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu. Dokazali smo da smo ljudi od riječi. To predstavlja jasnu potvrdu da je Srbija jasno opredjeljena za završetak suradnje s Haaškim tribunalom', dodala je ministrica.

Izvođenje Mladića pred lice pravde, kako je rekla, satisfakcija je za žrtve i njihove obitelji.

'Istodobno, ovaj naš čin predstavlja poruku pomirenju u regiji', navela je Malović, naglasivši kako predajom Mladića rad na tom predmetu nije završen, te da očekuje da će se utvrditi tko mu je sve ovo vrijeme pomagao u skrivanju, zašto je Srbija trošila ogromna sredstva tragajući za njim i tko je za to odgovoran.

To je, po riječima ministrice, ujedno i poruka svima okrivljenim za ratne zločine da neće izbjeći odgovornost. Svi zločini, dodala je, moraju biti procesuirani i svi zločinci izvedeni pred lice pravde i kažnjeni.

Srbija, kako je poručila, neće biti utočište ni za one koji su počinili ratne zločine, ali ni za organizirane kriminalne skupine te će se raditi 'u interesu građana Srbije i u interesu naše djece'.

ŠTO NAKON ŠTO DOĐE U HAAG?

Mladić je sa beogradskog aerodroma 'Nikola Tesla' poletio u 17:20, a sigurnosne mjere koje su ga pratile pri odlasku iz Srbije, dočekat će ga i u Nizozemskoj na putu nizozemskog aerodroma Šipol do pritvorske jedinice u Scheveningenu. Ispred zagrade Haškog suda, javlja B92, nalazi se više od stotinu reportera, fotoreportera i desetine reportažnih kola sa televizijskim ekipama.

Oko 19:45, prema najavama, zrakoplov na kojem se nalazi Ratko Mladić sletio je na aerodrom u Rotterdamu, odakle je prebačen u Sheveningen. Nešto iza 21 sat Mladić je stigao u pritvor u Scheveningenu gdje prolazi proces identifikacije i liječnički pregled. Njegov dolazak u haaški pritvor nitko nije uspio snimiti.

'Mogu potvrditi da je Ratko Mladić u pritvorskoj jedinici haaškoga tribunala. Nakon 16 godina bijega, napokon je stigao ovamo', rekla je Nerma Jelačić novinarima u Den Haagu i dodala kako je riječ o 'velikom događaju za Tribunal. Sretni smo što je ovdje i što će uslijediti suđenje. Prvo se pojavljivanje očekuje u roku od nekoliko dana', rekla je Jelačić.

U priopćenju ICTY-ja kaže se da će datum prvog pojavljivanja pred sudom biti naknadno objavljen.

Prvih će nekoliko dana biti u izoliranoj ćeliji, a onda će biti prebačen u neko od triju krila pritvora u Scheveningenu u kojima su drugi pritvorenici, rekla je ona, ali nije mogla reći hoće li biti u istome krilu u kojem je i Radovan Karadžić kojemu se trenutno sudi kao jednom od sudionika udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojega je optužen i Mladić.

Glasnogovornica je objasnila da će Mladić u utorak navečer dobiti i primjerak optužnice, te da će ga pregledati liječnik. Nije mogla reći ništa o njegovu zdravstvenome stanju, samo da će 'dobiti svu potrebnu liječničku skrb'.

U ICTY-jevu se priopćenju kaže kako će kompletan liječnički pregled obaviti medicinsko osoblje pritvorske jedinice, a zatim će 'Mladićevo zdravlje biti praćeno u kontinuitetu i bit će mu osigurano svako potrebno liječenje'.

Mladić pred sudskim vijećem gdje će se očitovati o optužnici trebao pojaviti u roku od 48 sati.

Izmjenjenom optužnicom koja je stupila na snagu 27. svibnja, Mladiću se na teret stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenje zakona i običaja rata tijekom sukoba u BiH 1992-95.

U dvije točke optužnice, Mladić je optužen za genocid, a u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubojstva, deportacija, prisilno premještanje, teroriziranje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7 tisuća Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. lipnja 1995, ali je on bio bjegunac do 26. svibnja 2011.