NAJDUŽE NA LISTI ČEKANJA

Ratifikacija pristupanja Hrvatske trajat će dvije godine?!

08.03.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Joseph Daul izjavio je u utorak u Strasbourgu da njegova politička skupina podupire završetak hrvatskih pristupnih pregovora za vrijeme mađarskog predsjedništva, dodajući da će ratifikacija pristupnog ugovora sigurno trajati dvije godine, što će Hrvatskoj omogućiti da sudjeluje na izborima za Europski parlament 2014. godine

'Središnji odbor Europske pučke stranke sastao se prošli tjedan u Zagrebu kako bi podržao Hrvatsku, premijerku (Jadranku) Kosor i njezinu volju da završi pregovore za vrijeme mađarskog predsjedništva. Treba biti svjestan da bi i u tom slučaju pristupni ugovor bio potpisan u jesen 2011. godine, a ratifikacija ugovora sigurno bi trajala dvije godine, točno na vrijeme da Hrvatska sudjeluje na europskim izborima 2014. godine', izjavio je Daul na konferenciji za novinare u Strasbourgu, gdje se održava plenarno zasjedanje Europskog parlamenta.

Daul je rekao da EU nije pooštrila pravila za ulazak novih članica, da su ona ostala ista, ali da danas inzistira da se ona u potpunosti provode.

'Prošlo je vrijeme kada se lakše moglo ući u EU. S Bugarskom i Rumunjskom smo išli vrlo brzo, a danas tražimo da sve mjere i pravila za ulazak moraju biti poštovani. Neki će reći da su pravila pooštrena, ali to nije slučaj, pravila su ostala ista, ne uvodimo nova i oni koji žele biti dio EU-a moraju ih poštovati. O tome nema pregovora i to vrijedi za Hrvatsku, za Tursku, za Srbiju ili bilo koju drugu zemlju iz regije', rekao je Daul.

Ratifikacija pristupnog ugovora za 10 zemalja koje su ušle 2004. godine trajala je godinu dana, a za Bugarsku i Rumunjsku koje su ušle 2007. godinu i pol.