ne odustaju od pšenice

Ratari odgovaraju ministrici: Možemo svi posijati krumpir, ali gdje ćemo ga prodati

07.07.2023 u 20:00

Bionic
Reading

Ratari su nezadovoljni bespovratnom potporom za poljoprivrednike koju je najavila ministrica poljoprivrede.

Ministrica Marija Vučković planira podržati prvih 30 hektara za pšenicu, ječam, industrijski krumpir, uljanu repicu i kamilicu i to potporom od 135 eura po hektaru što, kažu poljoprivrednici, ne pokriva njihove troškove.

Ratarima je potrebno 600 eura po hektaru da bi bili na nuli, a pola koliko su od ministrice tražili - nisu dobili, javlja Dnevnik Nove TV.

"135 eura za prvih 30 hektara - onih 30 hektara još i možemo razumijeti. Mislim da je to prva ponuda, još ćemo razgovarati i ono što znamo je da ćemo dobiti i određene vrste kredita i nudi nam se osnivanje proizvođačkih organizacija", rekao je ratar Matija Brlošić.

Na prijedlog ministrica Vučković, u kojem savjetuje ratarima da siju profitabilnije kulture, Brlošić je rekao da neće odustati od pšenice.

"Niti imamo strojeve, niti mehanizaciju. Možemo mi svi posijati krumpir - tko će ga pojesti, gdje će ga prodati i gdje ćemo ga uskladištiti? Dakle, sve ovo što je uhodano na nekih 800.000 hektara mora ići tako kako ide", naglasio je ratar.

Za otkupljivače, koji su kazali da cijene pšenice neće ići gore, ratar je rekao da vjeruje da su sigurno već i zaradili.

"Plaćaju 160 eura, a u Europi je 240, 250 - dakle oni svoju zaradu imaju, bez obzira koja je cijena. Mi se nadamo da će cijena ići gore i držimo da ona sigurno mora ići gore jer ako Putin neda ispod 230, mislim da bi u Hrvatskoj trebala biti daleko veća cijena", zaključio je.

  • +2
Fendt Ideal 8T Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL