strastvena internacionalistkinja

Jolie u UN-u: Rastući val nacionalizma prikazuje se kao domoljublje

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2017 10:38
  • Objavljeno 16.03.2017 u 10:34
Angelina Jolie

Angelina Jolie

Izvor: Reuters / Autor: DENIS BALIBOUSE

Posebna izaslanica UN-ove agencije za izbjeglice, glumica Angelina Jolie u srijedu se strastveno založila za internacionalizam u suočavanju s ratovima koji ljude tjeraju iz domova i s 'rastućom plimom nacionalizma koji se prikazuje kao patriorizam'

Holivudska zvijezda založila se, govoreći u srijedu u sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi, za privrženost 'nesavršenoj' svjetskoj organizaciji i diplomaciji u rješavanju sukoba.

'Ako vlade i čelnici ne održavaju taj plamen internacionalizma danas živim, onda moramo mi građani', kazala je Jolie govoreći na godišnjem skupu organiziranom u spomen na UN-ova humanitarca Sergia Vieru de Mella, koji je poginuo u bombardiranju Bagdada 2003. godine.

'Vidimo rastući val nacionalizma, koji se prikazuje kao domoljublje, i ponovno pojavljivanje politike koja ohrabruje strah i mržnju prema drugima', upozorila je Jolie.

Angelina Jolie u sjedištu UN-a u Ženevi

Autor: youtube

Ona se nije izravno referirala na novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija administracija razmatra američko financiranje Ujedinjenih naroda i svoje sudjelovanje u UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

'Puno straha koji danas možemo vidjeti u odnosu na izbjeglice, na strance, nastalo je zbog ignoriranja, a često ga potpiruju i političari', kazala je Jolie odgovarajući na jedno od pitanja.

'Moramo prepoznati štetu koju radimo potkopavajući Ujedinjene narode ili ih koristeći selektivno - ili nikako - ili kada se oslanjamo na pomoć pri obavljanju diplomatskog posla ili UN-u zadajemo nemoguće zadatke a potom ga ne financiramo dovoljno', kazala je Jolie upozorivši da niti jedan poziv na humanitarne donacije upućen vladama diljem svijeta nije povratno urodio niti polovicom potrebne sume. Operacije koje se provode u četiri zemlje u kojima je 20 milijuna ljudi na ivici umiranja od gladi, u Jemenu, Somaliji, Južnom Sudanu i Nigeriji, vrlo su slabo financirane, upozorila je Jolie.

Holivudska glumica, koja je sebe opisala kao 'ponosnu Amerikanku' i 'internacionalistkinju', od 2001. radi u UN-ovu Povjerenstvu za izbjeglice.           

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!