AUSTRIJSKI MINISTAR OBRANE

'Balkanska ruta nije nepropusna, i dalje nam dolaze tisuće ljudi'

10.03.2017 u 18:36

Bionic
Reading

U intervjuu za njemački dnevnik Bild austrijski ministar obrane Peter Doskozil u povodu godišnjice zatvaranja balkanske izbjegličke rute upozorava na to da se ne treba uljuljkati u lažnu sigurnost. Balkanska ruta nije nepropusna, kaže austrijski ministar

'Kada stanje usporedimo s 2015., današnju situaciju možemo opisati kao uspjeh, jer više nema slobodnog propuštanja ljudi', ocijenio je u intervjuu za Bild Peter Doskozil. No, austrijski ministar obrane, inače iz tamošnje socijaldemokratske stranke, istodobno je upozorio na to da izbjegličkoj krizi nije došao kraj, pa ni da je balkanska ruta sigurno zauvijek zatvorena.

'Ne možemo katastrofalnu 2015. uzimati kao referencu. Onda je sve uspjeh u odnosu na to. Da budem jasan: trebamo situaciju uspoređivati s godinama prije, a to onda pokazuje da smo značajno iznad prosjeka i da se brojke pristiglih udvostručuju', rekao je Doskozil. Austrija je od 2007. do 2013. bilježila u prosjeku oko 14 i pol tisuća zahtjeva za azilom, ističe Doskozil, no iako je balkanska ruta zatvorena početkom ožujka 2016., Austrija je do kraja godine primila još 36 tisuća izbjeglica i dobila 42 tisuća zahtjeva za azil. U ovoj godini je pak od dosad zaprimljenih zahtjeva za azilom njih 75 posto došlo od 'emigranata koji su u Austriju došli balkanskom rutom'.

Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi i kako Slovenija upozorava na povećan priljev emigranata. 'Mnoge zemlje na Balkanu imaju veliku koncentraciju emigranata. Samo u Grčkoj ih je 60 tisuća', izjavio je zamjenik slovenskog ministra unutarnjih poslova Boštjan Šefič, a prenosi njemački FAZ.