SOCIJALNA NEJEDNAKOST

Raste jaz između bogatih i siromašnih Britanaca

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.09.2012 18:19
  • Objavljeno 23.09.2012 u 18:17
Big Society Engleska Britanija prosjak ilustracija

Big Society Engleska Britanija prosjak ilustracija

Izvor: Reuters / Autor: Suzanne Plunkett

Životni standard nižeg i srednjeg sloja Britanaca padat će do 2020., čak i ako zemlja uđe u zlatno doba stabilnog gospodarskog rasta, pokazalo je istraživanje o sve većoj socijalnoj nejednakosti objavljeno u nedjelju u listu The Guardian

Neovisna studija, koju su proveli Institut za fiskalne studije i Institut za istraživanje zaposlenosti, nudi crnu sliku nacionalne polarizacije između siromašnih čiji će prihodi padati i bogatih čiji će životni standard rasti.

Bitanski ministar financija George Osbourne optužen je da vodi rat protiv siromašnih sugrađana, jer je najavio dodatna smanjenja socijalnih davanja za deset milijardi funti.

No, dok raste pritisak na konzervativnu vladu da ublaži mjere štednje i potakne gospodarski rast, najnovija studija jasno pokazuje da čak niti rastuća ekonomija neće rješiti problem sve podijeljenijeg britanskog društva.

Istraživanjem je utvrđeno da će prihodi tipične britanske obitelji niskih primanja do 2020. realno pasti između 15 i 20 posto, s 10.600 funti 2009. na samo 9.000 funti na kraju desetljeća. Slično njima, prosječna obitelj srednjih primanja suočit će se s padom svojih prihoda od 22.100 funti 2009. za tri posto.

Istovremeno, obitelji s vrhunskim primanjima mogu očekivati godišnji rast od 0,2 posto do 2020., pokazala je studija koja još bolje prognoze daje onima s najvišim prihodima.

Te su prognoze tim ozbiljnije jer se temelje na očekivanjima gospodarskog rasta od 1,5 posto godišnje do 2015. te 2,5 posto između 2015. i 2020., što većina ekonomista danas smatra razmjerno optimističnim očekivanjima, piše The Guardian.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi