dan žalosti

Raste broj poginulih u požarima koje bjesne Čileom, vatra progutala 131 život

06.02.2024 u 20:25

Bionic
Reading

Broj poginulih u razornim požarima koji su pogodili čileansku turističku regiju Valparaiso nastavlja rasti te je u utorak zabilježena ukupno 131 žrtva, uz mnogo nestalih i onih koji su ostali bez domova

Čile obilježava drugi, posljednji nacionalni dan žalosti za žrtve požara, a državne službe objavile su kako je ukupno poginula najmanje 131 osoba, u odnosu na 123 koliko ih je bilo dan ranije.

No dosad je uspješno identificirano samo 35 žrtava.

Čileanski predsjednik Gabriel Boric nazvao je požare „najvećom tragedijom” koja je pogodila zemlju od potresa i tsunamija 2010. koji su odnijeli više od 500 života.

U šumovitim područjima zahvaćene regije aktivno je još devet požara, no oni su pod kontrolom i više ne ugrožavaju naseljena područja, rekao je za agenciju France Presse dužnosnik iz Valparaisa. Vatrogasci tvrde kako bi vatra mogla biti ugašena kroz tjedan dana.

No uslijed ljeta na južnoj polutci i visokih temperatura, u deset regija Čilea gori još 165 požara.

Papa Franjo, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, SAD, EU, Francuska, Španjolska i Meksiko iskazali su svoju solidarnost i ponudili pomoć južnoameričkoj državi.

Toplinski val koji je pogodio središnji i južni Čile, posljedica klimatskog fenomena El Niño, zahvatio je cijeli jug kontinenta, uzrokujući velike požare i u Argentini.

Na jugu Patagonije, u argentinskoj pokrajini Chubut, vatra je poharala oko 6000 hektara šuma. Argentinski vatrogasci također se bore s još jednim požarom u važnom rezervatu prirode u susjednoj pokrajini Rio Negro.