NOVA RUNDA PREGOVORA

Rast plaća u državnim i javnim službama: Evo što očekuje medicinske sestre i spremačice

04.01.2024 u 23:04

Bionic
Reading

Predstavnici sindikata državnih službi u petak idu na pregovore o Vladinu planu povećanja plaća. Komu će u javnim službama plaća rasti tri posto, a komu 20 posto? Koliko će plaće rasti u privatnom sektoru? Hoće li rast primanja građana barem djelomice slijediti divljanje cijena?

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" da se Hrvatska nalazi u završnoj fazi jedne od najvećih reformi u području javne uprave - to je reforma sustava plaća.

'Nalazimo se u trenutku kada treba pripremiti dvije uredbe kroz koje ćemo ukupno dvije i pol tisuće radnih mjesta koje su bile do sada u državnim i javnim službama, svesti, odnosno konsolidirati na tisuću', poručio je Malenica.

Dodao je kako je Vlada predvidjela i povećanje koeficijenata sukladno metodologiji, koja je uključivala složenost poslova. Taj proces je trajao, ali je sveobuhvatan. 'Sada se nalazimo u situaciji da razgovaramo, ne pregovaramo, sa sindikatima', poručio je ministar pravosuđa i uprave. Malenica je dodao da će se razgovarati s predstavnicima sindikata o njihovim prijedlozima. Vlada donosi uredbu, ali žele čuti mišljenje sindikata. 'Kada se govori o plaćama, treba uzeti u obzir ono što se dogodilo prošle godine, a to je privremeni dodatak 180 i 60 eura, koji je obuhvatio 220 tisuća državnih i javnih službenika. To je bila prva faza, sada ide druga faza kroz konsolidaciju radnih mjesta i formiranja novih koeficijenata', kazao je.

Topolnjak: Čistačici povećanje za 170, a medicinskoj sestri za 80 eura

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je da su spremačice do sada imale koeficijent 0. 631 a sada će imati 1.15. To je za njih značajno povećanje plaće, oko 170 eura u neto iznosu. 'To će imati spremačica, koja ima 20 godina radnog staža', poručio je.

Medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom dobit će povećanje od 80 eura, a prvostupnica 90 eura u netu, koja ima dvadeset godina radnog staža. Rekao je kako u tom povećanju nisu uračunate noćne smjene, niti vikendi. Već normalno radno vrijeme. Medicinske sestre bi imale plaću oko 1200 eura, a prvostupnice 1300 eura.

Topolnjak je naglasio kako prvostupnice imaju premalu plaću u odnosu na SSS. 'Posebno su nezadovoljni nezdravstveni radnici, koji imaju pet posto veći koeficijent SSS u odnosu na VKV radnika', dodao je. 'Imam osjećaj da ova Vlada omalovažava stručnu spremu, ne mogu na drugačiji način razmišljati, ako su ovako niski koeficijenti za SSS i prvostupnike, a da ne govorim, da se u sustavu zdravstva ne priznaju magistre fizioterapije, magistre radiološke tehnologije i slično', poručio je Topolnjak. Školovali su se, a dobivaju plaću kao da nisu. Malenica je poručio da je osigurano u proračunu 850 milijuna eura za povećanja.

Šušković: Ima nezadovoljnih u državnim službama

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković istaknula je kako reformom nisu nezadovoljni samo u DORH-u i na sudovima, već i u ostatku državnih službi.

Dodala je da je već na prvom sastanku rekla - ako ne uzmemo odmah promatrati postojeću uredbu i koeficijente i paralelno raditi ovakav prijedlog, doći ćemo u velike probleme, baš zbog određenih specifičnosti unutar sustava. Mi moramo sudjelovati u izmjenama ovakvog prijedloga.

'Mi smo radili zajednički na jednom projektu, no, nismo radili zajedno, radili smo dijelom na Zakonu o plaćama, dali smo svoje primjedbe, neke od njih su uvažene, većinom njih i nije. Iza toga se dovodimo u situaciju da Ministarstvo pravosuđa i uprave, nositelj projekta, nas informira o ovome', poručila je Šušković. Dodala je - ima još prostora za popravak, ako za to bude sluha imala druga strana.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber naglasila je da se već nekoliko godina vidi snažan rast plaća u realnom sektoru. A tome doprinosi nedostatak radne snage. Posebno je velika potražnja za visoko kvalificiranim radnicima. Dodala je da je ove godine minimalna plaća drastično porasla, čak 20 posto.

'Mi moramo smanjiti porezno rasterećenje, a to je sada na lokalnoj samoupravi', poručila je. Weber je istaknula da je Hrvatska na razini Europske unije, apsolutni prvak po realnom rastu plaća. Ona je po Eurostatu prošle godine bila na razini iznad šest posto, po čemu smo najbolji u Europskoj uniji, rekla je. Dodala je da se standard popravio, te ju jako veseli što plaće rastu. Kazala je kako treba voditi računa o izvrsnosti na poslu i u državnim i javnim službama.