ZAGREBAČKA BURZA

Rast dioničkih indeksa u petak, ali nedovoljno za plus na tjednoj razini

Bionic
Reading

Nakon dosta živog trgovanja i rasprodaje u četvrtak, domaće tržište kapitala kraj je tjedna dočekalo uz skroman promet te blagi rast indeksa. CROBEX i CROBEX 10 porasli su 0,3 posto i 0,4 posto, zahvaljujući trgovanju pred sam kraj trgovinskog dana.

Time je prekinuta trodnevna serija pada, ali nedovoljno da bi se izbjegao gubitak na tjednoj razini, nakon tri uzastopna tjedna rasta. Ukupan dionički promet u petak je iznosio 7,4 milijuna kuna, naspram 15 milijuna dan ranije, uz svega dva milijunaša.

Iznenađujuće, najlikvidnije izdanje bila je povlaštena dionica Croatia osiguranja, koja je na 1,3 milijuna kuna prometa oslabila 1,6 posto, dok je slijedi dionica Optime Telekoma koja je nakon rasprodaje iz dva prethodna dana u petak ipak skočila 4,4 posto, pri 1,3 milijuna kuna protrgovane vrijednosti. Građevinski sektor imao je dobru izvedbu u petak pa su prva dva mjesta među dobitnicima zauzele dionice Tehnike i Dalekovoda, koje su ojačale 7,7 posto i 5,7 posto.

Među gubitnicima izdvaja se dionica Instituta IGH s 8,9 posto minusa, a slabu izvedbu je imala i dionica Hotela Tučepi, s 2,3 posto minusa.

Dobitnik dana Tehnika +7,69% 140,00

Gubitnik dana Institut IGH -8,89% 123,00

CROBEX +0,29% 1.883,1

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.