OMILILO MU SE NA SKIJANJU

Raspisana međunarodna tjeralica za Protegom

Bionic
Reading

Policija je raspisala međunarodnu tjeralicu za Josipom Protegom, bivšim šefom Hrvatske poštanske banke. Ostalima iz akcije Bankomat je određen jednomjesečni pritvor

Iako je odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Čedo Prodanović najavio da se Protega planira vratiti u Hrvatsku na dan izbora, 10. siječnja, postoji mogućnost da ga Austrijanci uhite i prije toga.

'On nije u bijegu, već je na skijanju koje je prije uplaćeno. Uostalom, zašto bi sada dolazio i sjedio u pritvoru preko ovih blagdana kada se ništa ne događa', kazao je Prodanović.

A upravo je skijanje i bio razlog što se policija odlučila na uhićenje osumnjičenih prije Protegina povratka u zemlju. Naime, kako se doznaje, na skijanje se spremao i Sladonja.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić prihvatio je prijedlog USKOK-a te je dvojcu i suosumnjičenim poduzetnicima Borisu Šimuniću, Oliveru Beideneglu, Svetimiru Gadži i Ivanu Galiću odredio jednomjesečni pritvor. Trojicu bivših čelnika HPB-a sumnjiči se da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te zlouporabili položaj i ovlasti, dok se poduzetnike tereti da su ih poticali na te zlouporabe.

Nitko od branitelja osumnjičenih nije ponudio jamčevinu za obranu sa slobode, iako su predlagali da se njihove branjenike zadrži u kućnom pritvoru.

Osumnjičeni ostaju u istražnom zatvoru zbog opasnosti da utječu na svjedoke i usklade svoje izjave s prvoosumnjičenim Protegom koji je još na slobodi.

Načelnik Ureda Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec izjavio je kako nije bilo za očekivati da će se Protega u razumnom roku pojaviti pred hrvatskim pravosuđem, pa je stoga raspisana međunarodna tjeralica

Protegu i ostale tereti se da su od početka 2006. do kolovoza ove godine mimo procedure, bez provjera kreditne sposobnosti i potrebnih garancija, četvorici poduzetnika odobrili ukupno 150 milijuna kuna kredita, bez odgovarajućih pokrića, odnosno osiguranja plaćanja kredita. Pritom je bila riječ o nenamjenskim kreditima u iznosima i po nekoliko desetaka milijuna kuna, koji su sjedali na privatne račune fizičkih osoba. Bivši čelnici HPB-a sami su sebi isplaćivali visoke menadžerske bonuse.