124 RADNA MJESTA

Raspisan prvi natječaj za zapošljavanje u EU

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2012 16:21
  • Objavljeno 13.09.2012 u 16:21
euro euri zapošljavanje u eu

euro euri zapošljavanje u eu

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Europski ured za odabir osoblja (EPSO) otvorio je u četvrtak prvi natječaj za zapošljavanje hrvatskih državljana u europskim institucijama za poslove administratora u području javne uprave, prava, revizije, ekonomije i financija

Ovo je prvi natječaj koji je otvoren samo za hrvatske državljane, dok je natječaj za prevoditelje, koji je raspisan 21. lipnja, bio otvoren za državljane EU-a koji izvrsno vladaju hrvatskim jezikom.

Ukupno, europske institucije traže 124 uspješna kandidata za radna mjesta administratora na najnižoj razini, s oznakom AD5. Kandidati se mogu prijaviti do 16. listopada.

Svi kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu i dobro znanje engleskog, francuskog ili njemačkog jezika.

Prijave se primaju isključivo preko internetskih stranica EPSO-a, a informacije su dostupne na stranici: www.eu-careers.eu

'Uvijek je poseban trenutak tijekom svakog proširenja kada možemo ponuditi karijeru u europskim institucijama novim članovima europske obitelji. Nadam se da će hrvatski državljani koji imaju potrebne kvalifikacije iskoristiti ovu prigodu i pridružiti nam se u izgradnji Europe rastuće raznolikosti i kulturnog bogatstva', izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, koji je zadužen za međuinstitucionalne odnose i administraciju.

Uskoro će biti otvoreni novi natječaji - za lektore i korektore 11. listopada, a za tajnike te asistente komunikacije, pravnih poslova i upravljanja projektima 25. listopada.

U sljedećih pet godina Europska komisija namjerava zaposliti 249 hrvatskih državljana, a još oko 200 ih može računati na posao u drugim europskim institucijama.

Za zapošljavanje u europskim institucijama u pravilu se ne određuju nacionalne kvote, nego se nastoji postići 'uravnotežena zemljopisna zastupljenost'.

Da bi se do toga došlo u slučajevima nove zemlje članice, potrebno je privremeno derogirati potrebne odredbe kako bi državljani nove članice tijekom toga razdoblja imali povlašteni tretman. Ta izuzeća će za hrvatske državljane trajati pet godina tijekom koji se namjerava dostići ciljani broj zaposlenih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi