rasprava o korupciji

'Rapsodija nebitnoga' u Saboru: Oporba opet napala HDZ zbog presude za Fimi mediju i traže ispriku hrvatskim građanima

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2021 13:52
  • Objavljeno 21.10.2021 u 13:52
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Saborska oporba raspravu o Strategiji borbe protiv korupcije iskoristila je u četvrtak kako bi ponovno ukazala na presudu u slučaju Fimi media i na to da je HDZ stranka osuđena za korupciju, na što su iz HDZ uzvraćali da ne postoji kolektivna odgovornost

Božo Petrov (Most) ocijenio da nema smisla raspravljati o strategiji koju predlaže stranka koja je osuđena za korupciju. "Umjesto da se pospete pepelom čujem relativizaciju korupcije”, kazao je Petrov i raspravu nazvao "rapsodijom nebitnoga".

"Ako vam je stalo, učinit ćete da akteri koji su pljačkali Hrvatsku, a danas su u Sabornici, prvi napuste politiku", poručio je vladajućima.

Ne postoji kolektivna odgovornost HDZ-a, uzvraćali su HDZ-ovci.

  • +5
  • +2

Sjednica Hrvatskog sabora

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

"Iza mene je 15-ak zastupnika HDZ-a protiv kojih se ne vodi nijedan sudski postupak, niti o sukobu interesa, za razliku od vas čija će politička ostavština biti prevara birača javnobilježničkom izjavom i nezakonita postupanja u Metkoviću", uzvratio je Petrovu HDZ-ov zastupnik Branko Bačić.

Opljačkana RH posljedica dugogodišnje vladavine HDZ-a

I Dalija Orešković (Centar) ponovila je da je opljačkana Hrvatska posljedica dugogodišnje vladavine HDZ-a te ustvrdila da strategija nije dokument kojim se to mijenja.

HDZ negira odgovornost za korupciju, pere ruke, ne postoji osobna politička odgovornost, istaknuo je Davor Bernardić (Klub socijaldemokrata).

Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenila je da je situacija s korupcijom u Hrvatskoj takva da nam deset godina neće biti dovoljno za popravak te ponovno zatražila od vladajućih ispriku za korupciju, ispriku ljudima koji su zbog korupcije napustili Hrvatsku.

"Isprika HDZ-a doprinijela bi društvenoj higijeni", dodao je Mišel Jakšić (SDP).

Odgovarajući na pitanja zastupnika o Strategiji ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je kako je veliki korupcijski rizik utvrđen na prostoru lokalne samouprave i da se upravo zato Strategija posebno fokusira na taj dio.

"Osim otvorenosti i transparentnosti uprave ide se u smjeru i jačanja uključenosti i informiranja građana o aktivnostima lokalne uprave", rekao je ministar.

Zdravstvo prepoznato kao veliki koruptivni rizik

Potvrdio je navode Dragane Jeckov (SDSS) da je zdravstvo prepoznato kao područje s velikim koruptivnim rizikom te najavio aktivnosti koje se planiraju u vezi s tim.

Kod građana će se podizati svijest o štetnosti darivanja liječnika, a liječnicima će se objasniti što je to sukob interesa kad rade u javnom i privatnom zdravstvu, kazao je Malenica.

Nezavisnoj Karolini Vidović Krišto, koju je zanimalo hoće li zatražiti sigurnosnu provjera za suca Ivana Turudića kako bi se utvrdila legalnost njegove imovine, objasnio je da ministar ne može pokrenut postupak sigurnosne provjere, da to može samo predsjednik suda.

U završnoj su fazi izmjene Zakona o sudovima i o Državnom odvjetništvu kojima se uvode i sigurnosne provjere za pravosudne dužnosnike i periodične sigurnosne provjere za sve suce, rekao je i dodao kako će, ako izvješće SOA-e utvrdi rizike za neovisnost u obnašanju dužnosti suca, Državno sudbeno vijeće moći pokrenuti stegovni postupak.

Odgovarajući Draženu Bošnjaković (HDZ), naglasio je da nisu točni navodi da se novim zakonom žele umanjiti ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Novi zakon iskorak u prevenciji sukoba interesa

Novi zakon predstavlja iskorak u prevenciji sukoba interesa, a Povjerenstvo je ojačano nizom mehanizama, kazao je Malenica.

Najavio je i da će se kroz desetak dana na Vladi naći zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnost, kojim se predviđa dodatna uloga civilnog društva,

Vesna Vučemilović (HS) suglasna je da korupcija treba imati ime i prezime, ali se pita - nije li ih previše u Vladi koja bi trebala ostvariti viziju navedenu u predloženoj strategiji.

Vlada Andreja Plenkovića odredila se za borbu protiv korupcije, nema nevidljive ruke koja upravlja sudovima, Uskokom, rekao joj je Malenica i naglasio da Vlada daje punu podršku radu tih tijela.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!