kvar signalizacije

Rampa ostala podignuta dok je projurio vlak! Iz HŽ-a tvrde: Nitko nije bio ugrožen

05.07.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Prometna signalizacija na jednom od frekventnih pružnih prijelaza između zagrebačkih naselja Sopnica i Dubrava zakazala je prošlog petka

Prema informacijama Danas.hr, dok je vlak prolazio, rampa nije bila spuštena, semafor nije svijetlio, a nisu se čuli ni zvučni signali upozorenja koji su ključni za upozoravanje vozača o blizini vlaka.

Čitateljica Danas.hr-a je poslala video koji prikazuje trenutak kada je vlak prošao preko pružnog prijelaza dok su vozila čekala. Video je snimio njezin prijatelj koji je tada bio na mjestu događaja.

"Srećom, vozač prvog automobila se uspio zaustaviti i izbjeći potencijalnu katastrofu. Mogla je izgubiti život cijela obitelj, ili čak više njih", komentirala je žena za Danas.hr. Ona tim pružnim prijelazom svakodnevno prolazi s djecom.

Prepričala je kako je strojovođa vlaka koji se približavao pružnom prijelazu bio iznenađen i naglo je počeo kočiti kada je primijetio da je rampa podignuta.

Nakon ovog neugodnog događaja kontaktirala je Hrvatske željeznice putem e-maila, ali do danas nije dobila nikakav odgovor. Zbog toga se odlučila obratiti medijima. Žena kaže da želi upozoriti druge na opasnost, kao i da odgovorni budu sankcionirani.

Danas.hr poslao je upit HŽ Infrastrukturi u vezi događaja. Potvrdili su da se incident dogodio, no navode da sigurnost svih sudionika u prometu nije bila ugrožena.

"Dana 30. lipnja na željezničko-cestovnom prijelazu Retkovec 1, km 432+393 pruge M102 Zagreb Gl. Kol. – Dugo Selo, došlo je do loma polubranika od strane nepoznate osobe. Nakon očevida policije stručne službe HŽ Infrastrukture uklonile su kvar u 17.50 sati. Za to vrijeme željeznički promet odvijao se u kolodvorskom razmaku, odnosno vlakovi su vozili jednim kolosijekom te su iz tog razloga, u tom vremenu zabilježena manja kašnjenja vlakova.  

Važno je i ovaj puta naglasiti da sigurnost svih sudionika u prometu, kako u cestovnom tako i u željezničkom prometu, nije bila ugrožena. U situacijama kao što je bila ova, u slučaju kvara na uređaju polubranika, željeznički promet se odvija u skladu s propisima upravitelja željezničke infrastrukture, odnosno sukladno Pravilniku o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom (Narodne novine broj 107/2016)", odgovorili su iz HŽ-a.