SKVOT POSTAJA

Napeto u Zagrebu: Zaštitari izbacili skvotere iz prostora koji je HŽ dao privatniku

15.06.2023 u 15:23

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Planinskoj ulici u četvrtak popodne dogodio se incident kad su pripadnici zaštitarske tvrtke Lupus zaštita iz prostorija u vlasništvu HŽ-a u zagrebačkoj Planinskoj ulici izbacili skvotere koji su u tom prostoru bili tri godine

Kako su izvijestili iz zagrebačke podružnice aktivističke organizacije Extinction Rebellion, zaštitari su nasilno upali u prostor koji već tri godine koriste aktivisti te izbacili stanarke i njihove stvari iz prostorija.

  • +3
Zauzimanje skvota Postaja u Planinskoj ulici Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

'Riječ je o prostoru koji je HŽ pod mutnim okolnostima, u natječaju u kojem je navedeno da nema posjed i pod smiješnim cijenama ustupio privatnoj tvrtki koja nema pravnu osnovu za nasilnu deložaciju stanarki. Postaja je autonomni društveni i kulturni centar koji je od ogromnog značaja za cijelu zajednicu, o čemu svjedoči i činjenica da su se deseci aktivistkinja_a okupile_i danas u roku od sat vremena od jutrošnjeg nasilnog upada u skvot i otad brane prostor. Jedan svijet, jedna borba: sloboda autonomnim prostorima, sloboda Postaji!', kažu iz Extinction Rebelliona.