nova pravila

Vruća tema povratka u klupe: 'Situacija je sigurna, rizik od zaraze isti doma i u školi'

25.05.2020 u 10:25

Bionic
Reading

Škole su sigurne i neka djeca danas budu u školi kako bi se upoznali s novim pravilima koja postoje za epidemiološke uvjete. Situacija je epidemiološki takva da mnogo stvari možemo normalno raditi, pa tako i djeci omogućiti povratak u školu, kazala je državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak u emisiji U mreži Prvog

'Ministarstvo znanosti i obrazovanja vrlo je decidirano u svojim stavovima. Slušali smo stručnjake i kad su oni su rekli da je rad u školi siguran kao i kod kuće, u tom trenutku pozvali smo svu djecu u škol.', rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak gostujući u emisiji U mreži Prvoga HRT-a.

Dodala je kako ovo nije uobičajena situacija te da se ljudi suočavaju s raznim strahovima.

Grad Zagreb je pripremam primiti sve učenike, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, napominjući kako se ne usuđuju predviđati koliko će djece doći u školu. Istaknuo je kako imaju 15 matičnih i 7 područnih škola u koje učenici ne mogu zbog oštećenja nakon potresa, ali je organiziran prijevoz u obližnje škole.

'Svi roditelji te djece su kontaktirani i nema posebnih nedoumica', rekao je Lovrić.

Učiteljica savjetnica OŠ Franje Serta Bednja Đurđica Krtanjek rekla je kako su spremni i jako uzbuđeni te da će doći preko 90 posto njenih učenika, a samo jedno dijete neće zbog zdravstvenih razloga.

'Radit ćemo i dalje mješoviti način nastave za djecu koja će ostati kod kuće. Slat ćemo materijale, objavljivati lekcije i informirati ih o svemu što smo radili u školi', kaže Krtanjek.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je kako su procijenili da je situacija sigurna i zato su pozvali svu djecu u škole i vrtiće.

'Praktički nemamo cirkulaciju virusa u populaciji za koju ne bi znali kako se netko zarazio. Imamo i vrlo mali broj novozaraženih i ta bolest je, što se epidemiologa tiče, pod kontrolom i nekakve opasnosti nema. Moramo reći da se u medicini sve svodi na šanse, izglede i rizike, tako je i ovdje. Tijek bolesti može biti različit. Kod nekoga će doći do zaraze, kod nekoga neće. Otvorili su se i obiteljski domovi, nismo više zatvoreni u obiteljskoj cjelini da nismo s nikim u kontaktu. Što se događa u obitelji takav je rizik u vrtićima i u školi', rekla je Pavić Šimetin.