OBNAVLJANJE FLOTE

Raketne topovnjače nazvane 'Vukovar' i 'Dubrovnik'

26.01.2009 u 16:55

Bionic
Reading

Dvije raketne topovnjače koje je Hrvatska kupila od Finske danas su na svečanosti u Pomorskoj bazi Lori u Splitu dobile imena "Vukovar" i "Dubrovnik" simbolizirajući, kako je rečeno, obranu Hrvatske u Domovinskom ratu u ta dva grada

Gradonačelnice Vukovara i Dubrovnika Zdenka Buljan i Dubravka Šuica zaželjele su brodovima, dajući im imena, sretnu plovidbu na ponos i čast Republike Hrvatske.

Posada "Dubrovnika" za dar je dobila skulpturu sv. Vlaha, a "Vukovara" kristalnu golubicu mira.

Izaslanik predsjednika Stjepana Mesića, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić tom je prigodom rekao kako brodovi nose imena 'Vukovar' i 'Dubrovnik' jer smo odlučili čuvati vrijednosti Domovinskog rata.

"Gradovi Vukovar i Dubrovnik su simboli graničnih utvrda koje su branile i obranile Hrvatsku", rekao je general Lucić, ističući da će se i ubuduće brodovima HRM-a davati imena gradova - heroja Domovinskog rata, primjerice Gospića.

Po riječima generala Lucića, te će dvije raketne topovnjače omogućiti "dodatno podizanje borbene sposobnosti HRM-a te obučavanje naših posada u pomorstvu".

"Nabava ovih brodova je dio dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske", rekao je, dodajući kako u našim brodogradilištima namjeravamo izgraditi više brodova za potrebe HRM-a i Obalne straže.

Također je istaknuo da će ta dva broda pridonijeti sigurnosti pučanstva i gostiju na otocima i na obali, tako što će im pomagati i spašavati ih. Podsjetio je i da helikopteri Oružanih snaga na godinu izvedu više od 900 letova na pomaganju i spašavanju mještana i gostiju otoka.

Spominjući skorašnje učlanjivanje Hrvatske u NATO-savez, general Lucić je rekao da su Oružane snage Republike Hrvatske spremne za priključenje NATO-u, pri čemu je podsjetio da njihovi pripadnici već sudjeluju u mirovnim misijama pod okriljem NATO-saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda te dobivaju pozitivne ocjene za taj angažman.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić je istaknuo da je nabavom tih dviju raketnih topovnjača HRM znatno ojačao svoje sposobnosti za protupovršinsku i protuzračnu borbu, a dobio je i novu sposobnost za protupodmorničku borbu.

"Time smo dobili novu dimenziju u nadzoru našeg podmorja", ocijenio je admiral Urlić, dodajući kako mornarica može biti gospodar svojega mora samo ako posjeduje "sve mornaričke sposobnosti".

Državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg pozdravio je nazočne u ime ministra obrane Branka Vukelića, koji, iako najavljen, zbog obveza nije mogao doći na svečanost.

"Ovo je prvi put da je samostalna hrvatska država dobila nove raketne brodove borbene sposobnosti", istaknuo je Raboteg, dodajući, među ostalim, da je cjelokupna oprema tih dviju raketnih topovnjača u skladu sa standardima NATO-saveza.

Po njegovim riječima, kupnja i dopremanje tih dviju raketnih topovnjača stajali su oko 95 milijuna kuna, a pri njihovoj nabavi uštedjelo se gotovo devet milijuna eura jer se za takve brodove namjeravalo izdvojiti oko 21 miljun eura.

Nakon svečanosti gosti su na topovnjačama isplovili u Kaštelanski zaljev.