PRVI POST OSUMNJIČENOG BLOGERA

Rakar: Prijete mi tri godine zatvora

08.04.2010 u 09:41

Bionic
Reading

Marko Rakar, kojeg je policija uhitila i osumnjičila za odavanje državne tajne, odmah nakon puštanja ponovio je na svom blogu da on nije objavio registar branitelja te potvrdio da ga policija sumnjiči za odavanje državne tajne na temelju identifikacijskog koda s bloga Pollitika.com

Napisao je i da je policija prema njemu bila iznimno korektna, uviđavna i da nema zamjerke na njihovo postupanje te se zahvalio novinarima na podršci koji su mu pružili tijekom dana.

Rakar dalje na blogu objašnjava već poznatu priču kako je na nekoliko siteova on označen kao osoba koja je objavila registar branitelja, a to mišljenje su temeljili na komadu koda koji je, kako on kaže, kopiran s bloga Pollitika.com

'Također, nakon što su se novinarski pozivi zaredali tijekom jučerašnje večeri, shvatio sam da je vrag odnio šalu te da se netko vrlo, vrlo, vrlo grubo i neumjesno odlučio poigrati mojim identitetom. Iskreno, bio sam prestravljen time da je netko napisao da sam to ja uza svu hajku koja se jučer digla tijekom večeri. Nisam spavao cijelu noć i ujutro sam nazvao Pantovčak i zamolio za savjet koji je bio kratak i jednostavan, a to je da istoga časa odem na policiju, što sam i učinio ne popivši jutarnju kavu do kraja', piše dalje Rakar.

U policiju je otišao dobrovoljno, da kao građanin odmah s njima riješi sve optužbe na svoj račun. Nakon obavljenog razgovora policija ga je odlučila uhititi oko 15.40.

'Tijekom popodneva policija je ishodila dopuštenja za pregled moje kuće, automobila i ureda te su iz tih prostora izuzeli niz predmeta (od kojih svi redom imaju isklj/uklj prekidač), te telefon. Kada su pretrage dovršene odlučili su me pustiti kući', objašnjava on.

Vjerojatno će se tijekom četvrtka nastaviti izvidi i pregledi kada policija pribavi preostale dozvole.Nada se da će mu vratiti izuzete predmete što je prije moguće, 'jer je to temeljni alat za moj posao od kojega živim'.'Policija me tereti za kazneno djelo iz članka 351. stavak 2 Kaznenog zakona, što je, koliko razumijem, odavanje službene tajne, a za što se može dobiti kazna zatvora do tri godine', piše Rakar te ponavlja da on nije objavio registar branitelja.