ODJECI TERORISTIČKOG NAPADA

Ragbi momčad iz Christchurcha mijenja ime i brend jer su 'Križari' uvredljivi za dio lokalne zajednice

03.04.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Ragbi momčad iz Christchurcha, Crusaders (Križari), razmatra promjenu imena i brenda nakon terorističkog napada na dvije džamije u tom novozelandskome gradu. Nakon napada u kojemu je bijeli rasist otvorio vatru na vjernike u dvije džamije 15. ožujka i pritom ubio 50 ljudi, ragbi tim 'smatra krajnje važnim pitanje primjerenosti našeg brenda', rekao je Colin Mansbridge, izvršni direktor Crusadersa

Profesionalna sportska udruga Super ragbi, koja okuplja 15 timova među kojima i Crusaderse, angažirala je neovisnu istraživačku tvrtku koja bi svojim savjetima trebala pomoći Crusadersima da odluče o svom imenu i brendu.

Ime i brend, izgrađeni na stiliziranoj verziji srednjovjekovne Engleske, izabrani su kada je počelo Super ragbi natjecanje 1996. To je bilo priznanje engleskom nasljeđu Christchurcha i uključivalo je prizor vitezova i konjanika te simbole poput mačeva i zastava.

"Nakon napada u Christchurchu očito je da je simbolika koju je koristio klub, u kombinaciji s imenom 'Križari', uvredljiva za dio ljudi u zajednici zbog njezine povezanosti s vjerskim križarskim ratovima između kršćana i muslimana", rekao je izvršni direktor novozelandskog ragbija Steve Tew.

  • +9
Bdijenje za žrtve masakra u Christchurchu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Opcije uključuju zadržavanje imena ali promjenu brenda ili potpuni rebrending, kazao je Tew.