dražen jović otkrio

Radnicima ZET-a s najnižim primanjima plaće rastu više od 10 posto

01.02.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Zagreb Dražen Jović izjavio je u srijedu da će nakon dogovora sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga najviše porasti plaće radnicima ZET-a s najnižim primanjima, više od 10 posto, a rast će i neoporeziva primanja

Najniže plaće radnika u ZET-u do sada su iznosile između 5000 i 5500 kuna, a nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora porast će više od 10 posto, rekao je Jović Hini.

Za radnike ZET-a dogovorena je maksimalna nagrada u neoporezivom dijelu 7500 kuna, hranarina je 6000 kuna, dar za djecu je 1000 kuna, koliko je i uskrsnica. Razgovara se o stalnom dodatku po grupama složenosti, za što iznos još nije utvrđen.

U utorak je završio postupak mirenja zagrebačkih vlasti i Uprave Holdinga sa sindikatima Holdinga i ZET-a. Ono što je dogovoreno bit će definirano u Kolektivnom ugovoru koji će biti potpisan idućeg tjedna, a vrijedit će tri godine.

  • +6
Smeće u središtu Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gradski zastupnik vladajućih Damir Bakić jutros je u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija rekao da će ukupan paket koji je dogovoren sa sindikatima prema grubim procjenama biti "težak" oko 140 milijuna kuna za Holding i 90 milijuna kuna za ZET.

"Postigli smo sporazum o kompletnom paketu materijalnih prava, što uključuje povećanje osnovice, neoporezivih davanja, svih dodataka na plaće i  ono što je možda i najvažnije - podešavanje koeficijenata, odnosno novu sistematizaciju radnih mjesta", kazao je Bakić.

Sindikat Čistoće objavio je da su uz rast osnovice za pet plus tri posto, što vrijedi za sve zaposlene u Holdingu, dogovorili i dodatke za najniže plaćene radnike - radnicima iz I. i II. grupe složenosti poslova 1300 kuna, iz III. grupe složenosti poslova 1200 kuna, dok za više grupe složenosti poslova ostaje 1000 kuna. 

Dogovoreno je i povećanje nagrade na maksimalni iznos od 7500 kuna, koja će se isplaćivati kroz 12 mjeseci, dar za dijete do 15 godina starosti za Svetog Nikolu od 1000 kuna, regres i božićnica od po 1750 kuna, te dar u naravi za Uskrs od 1000 kuna.