PULA - "Ne pristajemo na ucjene Europe jer treba misliti na budućnost naše strateške djelatnosti, koja u našoj zemlji nema alternative", naglasio je glavni povjerenik Uljanikova Sindikata metalaca Đino Šverko pred petstotinjak radnika u brodogradilištu. Dodao je kako brodograditelji traže i žele odgodu privatizacije jer se, kako je rekao, "naša brodogradilišta ne mogu tek tako prodavati u vrijeme velike svjetske recesije".

Po njegovim riječima strateška djelatnost ne smije se dovoditi u pitanje, a sindikati ne žele ukidanje radnih mjesta i radnih prostora.

"Privatizacija ne može proći mimo nas, pogotovo ne u vrijeme kad gospodarski stabilne zemlje čuvaju i ulažu u svoja društva i djelatnosti, a mi ih u vrijeme recesije rasprodajemo, a ni sami ne znamo komu", poručio je Šverko. Kako je rekao, očekuje da Sindikat metalaca bude uključen u dogovore o privatizaciji Uljanika, jer nam je, dodao je, "privatizacija nametnuta", kao i u drugim hrvatskim brodogradilištima, u kojima je puno teže.

Stoga su radnici Uljanika sa skupa poručili Vladi da pred Europom ne smije posustati i dovesti u pitanje cjelokupnu brodogradnju.

Sindikalni povjerenici danas su još jednom podsjetili Vladu da od brodogradnje i za brodogradnju živi desetak tisuća obitelji zaposlenih brodograditelja, uz više tisuća malih i velikih tvrtaka oslonjenih na proizvodnju broda.