ŠTRAJK U JADRANKAMENU

Radnici traže koncesiju za eksploataciju bračkog kamena

25.01.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat koji predvodi generalni štrajk u Jadrankamenu je zatražio od države koncesiju za eksploataciju kamena. Ta koncesija sada glasi na ime Brune Orešara i u sindikatu nam napominju da je pravo na koncesiju zapravo najveća i jedina realna vrijednost bračke tvrtke

'Nama treba 20 tisuća kuna za osnivanje tvrtke i sada prikupljamo ta sredstva. Koncesija je najveća vrijednost Jadrankamena, sve drugo nema neku vrijednost, u pitanju su zastarjeli strojevi i stare derutne zgrade. Kada osnujemo tvrtku i dobijemo koncesiju, počet ćemo i s eksploatacijom kamena, a Orešar i predsjednik Uprave Vedran Vilović nas mogu tužiti za ometanje posjeda i korištenje starih strojeva, a mi ćemo svejedno početi s radom, a oni se mogu povlačiti po sudu', rekao nam je povjerenik Nezavisnog sindikata u Jadrankamenu Tonči Drpić.

On nam je rekao i da stečaj, koji će po njegovim informacijama sutra zatražiti Vilović, ne odgovara ni tvrtci ni vjerovnicima ni radnicima. 'Mi smo dobili podršku najvećih vjerovnika u našim potezima, primjerice podršku Erste banke. Njima je interesu izvući svoj uloženi kapital, a kako će se to realizirati, njih manje zanima', naglasio je Drpić.

Račun tvrtke je blokiran od 5. siječnja, a u sindikatu su uvjereni da je to manevar Vedrana Vilovića da izbjegne isplatu plaća i svih obaveza koje je trebao ispuniti. Drpić napominje da je u posljednja dva tjedna, od 9. siječnja, tvrtka izgubila oko pet milijuna kuna, a od toga najmanje milijun kuna na ime PDV-a, pa se Drpić pita zanima li koga zašto i država gubi velik novac.

Sutra bi trebao biti važan dan kada se očekuje da će predsjednik Uprave Vilović na Trgovačkom sudu u Splitu pokušati podnijeti zahtjev za stečajem Jadrankamena. Nakon toga ćemo vidjeti kako će se dalje odvijati situacija, koja se za sada razvija u nepredviđenom pravcu.