poruka sindikata:

Radnici plaćaju cijenu grešaka vodstva Uljanika, ali i nefunkcioniranja države

05.02.2018 u 12:11

Bionic
Reading

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) smatra kako posljednji događaji u pulskom Uljaniku vrlo jasno pokazuju da takvo stanje nije održivo te da će najveću cijenu grešaka Uljanikovog vodstva, nefunkcioniranja države, nepostojanja sustava financiranja i turbulencija brodograđevnog tržišta na kraju će platiti radnici koji jedini nisu ništa krivi

'Jedino što je sigurno u ovome trenutku su dvije stvari, a to je da će se Uljanik sasvim sigurno suštinski promijeniti restrukturiranjem, diversifikacijom ili bilo kojim drugim pojmom, većini radnika nerazumljivim, ako se uopće želi da nastavi postojati te da će najveću cijenu svih tih promjena platiti radnici svojim radnim mjestima i egzistencijom svojih obitelji', naveo je u ponedjeljak sindikat u priopćenju za javnost.

Naglasio je kako je prvi korak koji treba odraditi skupština dioničara koja bi trebala pokazati ide li Uljanik u restrukturiranje ili ne.

'Skupština može i treba pokazati da je opcija koja se želi upravo restrukturiranje za nastavak brodogradnje. U restrukturiranje moraju apsolutno biti uključeni sindikati i radnici o čijoj se budućnosti radi. Borba za Uljanik tek predstoji. Nemojmo prokockati priliku da učinimo sve što možemo za spas radnih mjesta i budućnost brodogradnje, bez koje je, nakon 160 godina postojanja, gotovo nemoguće zamisliti život u Puli', poručili su iz sindikata.

  • +9
Radnici Uljanika traže ostavku Uprave i nakon odobravanja kredita Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

SIKD podsjeća da Uljanik danas zapošljava oko 4500 radnika, od kojih oko 2800 u Puli. 'Koliko radnika će platiti tu cijenu, koliko radnika i radnih mjesta će ostati ? Koliko skupo će oni koji će morati otići naplatiti gubitak radnog mjesta i kako i od čega će u budućnosti živjeti? To su pitanja koja moraju brinuti radnike, njihove sindikate i cijelu zajednicu, poručili su iz sindikata.

Navodeći podatak kako Uljanik svaki mjesec isplaćuje samo svojim radnicima oko 55 milijuna kuna plaća koje se kroz poreze, prireze, potrošnju i na sve druge načine vrate u sustav, u sindikatu upozoravaju da će promjene u Uljaniku sasvim sigurno promijeniti život Pule i njegovih stanovnika.

SIKD je ocijenio da pojedinci i skupine bez utjecaja iskorištavaju slučaj Uljanika za političku promidžbu.

'Razni hukači, bukači, pojedinci bez potrebnog odgoja, kulture i znanja koji su proteklih dana upadali u Uljanik, slali su sliku koja ne oslikava Uljanikovce. Ni slučajno ne mislimo na ljude koji su se, s pravom nezadovoljni, nesretni, uplašeni za budućnost, okupili pred Upravnom zgradom Uljanika nego o onima koji su tu nesreću Uljanikovaca iskoristili za svoju političku ili drugačiju promidžbu' - poručili su iz sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

SIKD ističe kako se 'samo organizirani radnik, kroz sindikat, s jasnim ciljem i jasnom strategijom, može kvalitetno nositi s problemima'.

'Ne mora to biti kroz SIKD, neka radnici sami odluče kroz koji sindikat, kome i čijem razumu, želji i volji mogu najviše vjerovati, ali neka ne padaju na političke floskule ljudi i skupina bez utjecaja. To je samo gubitak vremena, a upravo vremena nemamo', istaknuo je u priopćenju SIKD.