BRODOGRADILIŠTE U PROBLEMIMA

Radnici Uljanika ipak neće u štrajk, Dalić traži da se banke i Uprava što prije dogovore

22.01.2018 u 18:35

Bionic
Reading

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, komentirala je činjenicu da je Europska komisije (EK) koja je dala suglasnost na zahtjev Vlade RH da se pulskom brodogradilištu Uljanik odobri jamstvo za dizanje kredita u visini 96 milijuna eura

'Odluka EK omogućava da se sprovede prethodno donesena odluka  Vlade o jamstvu u visini od 96 milijuna eura. Kredit kojeg će dobit Uljanik omogućit će da se isplate plaće za radnike, ali i novac za dobavljače. Ovo je prvi korak, Uljaniku predstoji traženje strateškog partnera i restrukturiranje', kazala je Dalić.

Navela je da se strateški partner mora pronaći u kratkom roku i pozvala banke da zajedno s upravom Uljanika usaglase sve ugovore kako bi se isplatile plaće.

'Jamstvo je način kako bi Uljanik u narednih nekoliko mjeseci imao za plaće radnika i isplate za dobavljače.  Jamstvo nije stabilno i trajno rješenje problema', navela je Dalić. Prije nego li je EK donijela odluku u brodogradilištu su odlučili da sutra ujutro stupe u štrajk.

  • +7
Brodogradlište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Međutim kada je odluka EK i službeno objavljena Đino Šverko, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, naveo je za Dnevnik N1 televizije kako će ujutro vidjeti što će dalje s obzirom na odluku EK, ali i izrazio uvjerenje da će se navjerojatnije ići na varijantu stanja mirovanja štrajka.