SABORSKE STANKE

Radin: Vrijeme je da ostali dijelovi Hrvatske budu solidarni s Istrom i Uljanikom

21.09.2018 u 14:53

Bionic
Reading

Iako ih prema novom poslovniku više ne mogu tražiti ujutro, zastupnici su ipak poslijepodne iskoristili pravo na stranke kako bi moglo progovoriti o temama za koje smatraju da su važne, poput Uljanika, obrazovanja ili stanja na HRT-u

Potpredsjednik Sabora i zastupnika talijanske manjine Furio Radin oglasio se tako o Uljaniku, kazavši kako je došlo vrijeme da, nakon 25 godina u kojima je Istra bila solidarna sa slabijim dijelovima države, drugi dijelovi Hrvatske budu solidarni s Istrom i Uljanikom.

'Uljanik je simbol moderne Pule, postoji otkad je Pula postala grad i 150 godina je opstalo to brodogradilište. Uljanik je Pula, a Pula je Istra', rekao je Radin.

Vrijeme je, dodao je, da se prestane tražiti tko je kriv za stanje u kojem se nalazi brodogradilište nego da se počne tražiti strateški partner. 'Ne postoje tri solucije za taj problem, postoji samo jedna, a to je daleko intenzivnije i ozbiljnije traženje strateškoga partnera i daleko intenzivniji rad na restrukturiranju. Sve ostalo bilo bi pogubno, imalo bi nesagledive posljedice za Pulu i za Istru, ne samo ekonomske', rekao je Radin.

O obrazovanju je progovorio HSS-ov Davor Vlaović, zatraživši od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da podnese ostavku zbog greške s udžbenicima za siromašne.

'Ministrica se ljuti na suradnike, traži njihovu odgovornost, ne ministrice za to se daje ostavka, HSS traži da podnesete ostavku zbog greške da 8 tisuća djece nema školske knjige', kazao je Vlaović, iako je svjestan da ministrica to neće učiniti.

Stoga je predložio da zajedno sa ministricom socijalne skrbi i mladih Nadom Murganić ode u svaku obitelj, odnese knjige i ispriča se djeci i roditeljima. 'To bi bio pravi potez ministrice, kad već neće dati ostavku', rekao je Vlaović.

  • +71
Aktualno prijepodne u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov Peđa Grbin zatražio je pak od HRT-a da povuče otkaz novinaru Hrvoju Zovku, a od Nove TV da ne dopuste propagiranje mržnje u njihovom programu, referirajući na njihovu reality emisiju Farma u kojoj jedan od kandidata na prsima ima tetovažu 'Sieg heil'.

'HRT nažalost uopće ne ispunjava svoju funkciju javne televizije jer se u njoj zadire svaka mogućnost različitog mišljenja, a to se vidi na primjeru otkaza Hrvoju Zovku jer se drznuo prigovoriti politici glorificiranja samo jedne političke opcije, odnosno njezinog najdesnijeg dijela. Moja je obveza na to ukazati i osuditi na takve pojave, javni medij mora biti javan i svima dostupan, bez obzira na njihovu politiku opciju, svjetonazor, vjeru', rekao je Grbin.

Što se tiče Nove TV, Grbin je podsjetio kako je u Njemačkoj lokalni političar ekstremno desne Nacional-demokratske stranke osuđen jer je u javnosti pokazivao tetovažu koja prikazuje obrise koncentracijskog logora s tornjem i bodljikavom žicom ispod koje stoji natpis 'Svakom njegovo', koji je stajao na ulazu u jedan od najvećih nacističkih koncentracijskih logora Buchenwald. Stoga je pozvao Novu TV da ne dopustiti propagiranje mržnje.