PUSIĆ I VUČIĆ U BEOGRADU

'Radimo na stvaranju uvjeta za povlačenje tužbi'

Vesna Pusić i Aleksandar Vučić

Vesna Pusić i Aleksandar Vučić

Izvor: Promo fotografije / Autor: MVEP

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić ocijenili su nakon razgovora u petak u Beogradu da je sve manje problema u međusobnim odnosima dvije države i da su obje strane spremne rješavati sva otvorena pitanja, među ostalim i stvaranje uvjeta za uzajamno povlačenje tužbi za genocid

Pusić, koja boravi u službenom posjetu Beogradu, prenijela je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji izravnu potporu Hrvatske Srbiji na putu eurointegracija, ocijenivši da je Srbija napravila veliki iskorak, a Vučić se Hrvatskoj zahvalio na potpori i svojoj gošći i njezinim suradnicima 'na trenutku koji su izabrali posjetiti Beograd' nekoliko dana prije nego će Hrvatska postati novom članicom EU.

'Naš dolazak i moj službeni posjet je nedvojbena i izravna potpora državi Srbiji za dobivanje datuma pristupnih pregovora s EU', istaknula je Pusić, naglasivši da je Srbija napravila velike korake i da bi dobivanje datuma značilo priznanje za te napore.

Ona je sporazum Beograda i Prištine ocijenila značajnim i za Hrvatsku, kao i cijelu regiju, i istaknula kako Zagreb očekuje pozitivnu odluku Europskog vijeća.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uzajamnog povlačenja tužbi Pusić je istaknula da se u ovom trenutku nastoje osigurati pretpostavke za otklanjenje nekih otvorenih pitanja i poteškoća kako bi se omogućili ozbiljni razgovori o međusobnom povlačenju tužbi.

'Nadam se da ćemo biti u stanju otkloniti prepreke o pitanjima koja su otvorena i da ćemo doći do dogovora', istaknula je Pusić.

Vučić je istaknuo važnim što su dužnosnici u obje države prestali voditi politiku koja bi štetila drugoj strani i prepoznali potrebu da odnose urede u najboljem interesu građana obiju zemlaja.

'Imamo još otvorenih pitanja i problema, ali tu smo da ih rješavamo, a ne da stvaramo nove. Tužbe nose ogromne probleme i troškove za obje države i stvaraju teškoće za buduće generacije koje ne pamte naše sukobe i ratove.. Mislim da ćemo pronaći najbolje rešenje i za Hrvatsku i za Srbiju', istaknuo je Vučić.

Vučić i Pusić su tijekom današnjeg razgovora analizirali napredak u šest točaka koje su definirali prilikom njihova sastanka u Zagrebu, uz zajedničku ocjenu da se napredak osjeća u svakom pojediničnom području.

Vučić je, među ostalim, najavio tiskanje udžbenika na maternjem jeziku za sve učenike hrvatske manjine u Srbiji koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku istaknuvši da će srbijanska strana učiniti sve da se Hrvati u Srbiji osjećaju ponosno kao njezini građani.

Pusić je istaknula da su obje strane 'u svakoj od šest točaka - od rješavanja pitanja mirovina, potrage za nestalima - napravili pozitivne pomake i dogovorili naredne korake' i u ime hrvatske strane najavila skoro rješenje za isplate mirovina ljudima koji žive u Srbiji, a stekli su mirovinski staž radeći u Hrvatskoj.

Ona je, odgovarajući na pitanje dolasku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju 30. lipnja u Zagrebu, izravno potvrdila njegov dolazak: 'Da, (Tomislav Nikolić) potvrdio je dolazak'.

Vučić je čestitao svojoj gošći i građanima Republike Hrvatske ulazak u Europsku uniju i izrazio nadu da će 'Srbija i Hrvatska jednog dana surađivati i kao europski parneri' , te da će se 'Srbija moći odužiti Hrvatskoj za potporu koju je dobila u eurointegracijama'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!