uključio se u raspravu

Radimir Čačić ima rješenje: Kakvi pusti milijuni za udžbenike, iza toga su lobiji; ovako ja to radim

23.11.2018 u 15:42

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić uključio se u raspravu oko besplatnih udžbenika i ponudio svoje rješenje. Kaže da ne treba 200 ni 400 milijuna godišnje da sva djeca na državnoj razini dobiju udžbenike. Tvrdi, dosta je i 50

Vladajuća većina ozbiljno se zatresla kada su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te 11 zastupnika u njegovom saborskom klubu zaprijetili kako neće podržati državni proračun ako se u njemu ne nađe novac za besplatne udžbenike za svu osnovnoškolsku djecu.

Bandić tvrdi da za to treba 200 milijuna kuna godišnje, dok su iz Vlade odgovorili kako im treba dvostruko više. No javio se varaždinski župan Radimir Čačić.

Prvo je opisao kako se to radi u njegovoj županiji.

'Besplatni udžbenici za učenike 33 osnovne škole, čiji je osnivač Varaždinska županija, osiguravaju se putem jedinstvenog, kombiniranog modela razmjene, otkupa i dokupa novih udžbenika, koji Županija bez problema primjenjuje već niz godina. Varaždinska županija je u ovoj godini izdvojila 1,7 milijuna kuna, čime su osigurani besplatni udžbenici za više od 90 posto učenika županijskih osnovnih škola, dakle za sve one koji su se željeli uključiti u model osiguranja besplatnih udžbenika. U proračunu za 2019. godinu za tu se namjenu planira 1,94 milijuna kuna.

  • +14
Radimir Čačić Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Škole za sve učenike koji se prijave za sudjelovanje osiguravaju komplet udžbenika za novu školsku godinu koji se sastoji od korištenih te novih udžbenika. Svi udžbenici pripadaju školi, a njezino vlasništvo su postali ulaskom učenika u model. Roditelji na početku školske godine preuzimaju udžbenike uz potpisivanje izjave o obvezi vraćanja neoštećenih udžbenika na kraju nastavne godine.

Ovim modelom je osigurana i održivost, odnosno kontinuitet korištenja udžbenika jer se od učenika osmih razreda, koji su sudjelovali u razmjeni, otkupljuju udžbenici za 50 posto nabavne cijene. Na taj način učenici završnih razreda dobivaju povrat od oko 300 kuna. Otkup će se obavljati do trenutka dok zadnja generacija koja je u model ušla svojim udžbenicima ne završi osnovnu školu.

Na kraju možemo samo konstatirati da je cijela rasprava i eksplozija medijskog interesa potpuno bespredmetna jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja primjenom i ekonomski i pedagoški dokazanog modela Varaždinske županije, za samo 50 milijuna kuna, dakle ne 200 milijuna ni 400 milijuna kuna godišnje, može osigurati besplatne udžbenike za svu djecu u Hrvatskoj te time zadovoljiti ustavne i zakonske okvire socijalne države i obveznog, besplatnog osnovnoškolskog obrazovanja', piše Čačić.

Tvrdi da bi sve to bilo moguće kad se ne bi 'podilazilo izdavačkim lobijima i kupovalo udžbenike za svaku generaciju'.