SABORSKA VEĆINA NA KOCKI

Bandić pokazuje zube sa svojih 11 zastupnika zbog udžbenika: Evo tko ih dijeli besplatno

22.11.2018 u 16:07

Bionic
Reading

Besplatni udžbenici za sve hrvatske osnovce postali su prvoklasno političko pitanje. Ako se pita zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji već godinama dijeli udžbenike bez socijalnog ključa, ta bi se praksa trebala preslikati na razinu države. Inače će izostati podrška državnom proračunu koji treba biti izglasan u Saboru 3. prosinca. A ne zaboravimo to da Bandićev saborski klub broji 11 zastupnika. Ono što Bandić traži zapravo se u najvećoj mjeri već ostvaruje. Većina općina, posebice najveći gradovi, ili daju besplatne udžbenike ili ih subvencioniraju

Oko 200 milijuna kuna, koliko bi trebalo izdvojiti za besplatne udžbenike na razini države, moguće je naći u proračunu koji za iduću godinu iznosi 140 milijardi kuna, a potrudi li se, država kroz sustav središnje javne nabave lako može doći do najpovoljnijih ponuđača, uvjereni su u Klubu kojemu je na čelu stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Traže da se na tragu tog zahtjeva uredi i novi zakon o udžbenicima, uz poruku: 'Ako ima za tablete, ima i za besplatne udžbenike.'

Bandić i njegovi zastupnici dakle žele da besplatne udžbenike dobiju baš svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, i to iz državnog proračuna. Iako govore o trošku za državu od 200 milijuna kuna, iz Vlade poručuju da bi ti troškovi mogli biti dvostruko veći.

Činjenica je pak da većina osnovaca već sada dobiva besplatne udžbenike ili njihovi roditelji dobivaju novčana sredstva za njihovu kupnju, no iz proračuna jedinica lokalne samouprave, a ne iz državnog proračuna.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja nisu nam točno mogli nabrojati koji gradovi i općine dijele udžbenike ili ih pak sufinanciraju, no kažu da prema 'okvirnim podacima' četiri županije nabavljaju, samostalno ili u suradnji s gradovima i općinama, udžbenike za učenike osnovnih škola. To su Međimurska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

  • +8
Prvi dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

U ove četiri županije živi nešto više od 40 posto svih učenika. 'Uz to još 30-ak gradova i 40-ak općina djelomično subvencionira ili kupuje udžbenike učenicima', kažu nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ukupno je ovim mjerama pokriveno više od 50 posto svih osnovnih škola i više od 60 posto učenika u Republici Hrvatskoj.

Precizne podatke, kažu, nemaju. No precizne podatke ima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jer je nedavno objedinilo podatke o demografskim mjerama koje provode jedinice lokalne i područne samouprave, a u sklopu toga i podatke o udžbenicima.

Dokument: "Demografske mjere - gradovi"

Većina gradova i općina, prema njihovim podacima, sufinancira troškove udžbenika za osnovnu školu. Pritom dvadesetak gradova (Belišće, Đakovo, Ivanićgrad, Komiža, Kraljevica, Našice, Novigrad, Opatija, Orahovica, Rab, Sinj, Sveta Nedjelja, Trilj, Umag, Varaždin, Velika Gorica, Vrlika, Vukovar, Zagreb) osigurava besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce dok ostali pokrivaju dio troškova uzimajući u obzir socijalni status i broj djece.

  • +59
Štromar i Divjak obišli OŠ Milke Trnine, uvrštenu u program Škola za život Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Uz sufinanciranje novih udžbenika, sve više gradova organizira povrat i korištenje postojećih upotrebljivih udžbenika. Programi sufinanciranja srednjoškolskih udžbenika prisutni su u znatno manjoj mjeri, a postoje u Čazmi, Dubrovniku, Kraljevici, Opatiji i Sinju.

Pregled mjera u 20 najvećih gradova

  • Zagreb: udžbenici su besplatni za sve učenike osnovnih škola.
  • Split: subvencija od 450 kuna za učenike osnovne škole, 600 kuna za učenike srednje škole, i to po socijalnom ključu, tj. visini prihoda obitelji.
  • Rijeka: Grad osigurava sredstva za socijalni poklon-bon za nabavu školskih knjiga za učenike osnovne škole.
  • Osijek: Grad je u školskoj godini 2014./2015. kupio udžbenike za sve učenike osnovnih škola, a oni se po isteku školske godine vraćaju i daju sljedećoj generaciji te su udžbenici besplatni za svu djecu. Svake školske godine kupuju se potrebni novi udžbenici, kao i radni udžbenici i radne bilježnice za djecu korisnika zajamčene minimalne naknade.
  • Zadar: pravo na besplatne udžbenike ostvaruju djeca koja ostvaruju i pravo na doplatak za djecu. Ovo pravo koristi 960 djece.
  • Slavonski Brod: Grad sufinancira nabavu školskih udžbenika učenicima osnovnih škola iz obitelji s troje i više djece, a koji imaju mjesečni prihod kućanstva manji od dvije tisuće kuna po članu obitelji.
  • Pula: subvencija podrazumijeva pravo na jednokratnu novčanu pomoć za nabavku školskih udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola koji pohađaju razred prvi put. Iznos pomoći utvrđuje se kako slijedi: 1,18 osnovice (osnovica je 500 kuna) - učenik od 1. do 4. razreda osnovne škole, 1,59 osnovice - učenik 5. i 6. razreda osnovne škole, 2,19 osnovice - učenik 7. i 8. razreda osnovne škole, 2,58 osnovice - učenik srednje škole.
  • Karlovac: Grad osigurava sredstva za kupovinu udžbenika za djecu iz obitelji korisnika socijalnog programa te kupovinu radnih bilježnica, likovnih mapa i pribora za tehničku kulturu za učenike osnovnih škola.
  • Sisak: financira se kupnja školskih udžbenika i bilježnica sisačkim osnovnoškolcima slabijeg imovinskog stanja. Pravo na potpuno financiranje ostvaruju učenici čija obitelj ima mjesečni prosječni prihod, u tri mjeseca koja prethode podnošenju zahtjeva, do 1663 kune mjesečno po članu domaćinstva. Pravo na sufinanciranje u vrijednosti školskih udžbenika imaju učenici čiji prosječni prihod obitelji, u tri mjeseca koja prethode podnošenju zahtjeva, nije veći od 2163 kune mjesečno po članu domaćinstva.
  • Dubrovnik: svi učenici osnovnih škola kojima je osnivač Grad imaju pravo na besplatne udžbenike. Učenicima srednjih škola refundira se nabavka udžbenika u iznosu do 1000 kuna.
  • Varaždin: besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve učenike osnovne škole.
  • Šibenik: jedini veći grad koji niti na jedan način ne sudjeluje u kupnji udžbenika.
  • Velika Gorica: svim učenicima osnovnih škola s područja Grada nabavljaju se udžbenici i radne bilježnice, koje su besplatne za njih.
  • Kaštela: Grad sufinancira školske udžbenike u iznosu od 300 kuna po djetetu koje je u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja za obitelji s četvero i više djece.
  • Vinkovci: od 2018. osigurana su sredstva za kupovinu udžbenika. Predviđeno je 400 kuna za svakog učenika u osnovnoj školi te 500 kuna za svakog učenika u srednjoj školi.
  • Vukovar: Grad osigurava udžbenike, bilježnice i obuću za školu (startasice) svim učenicima osnovnih škola.
  • Bjelovar: sufinancira se 50 posto cijene udžbenika za učenike osnovnih škola čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade.
  • Koprivnica: Grad svim učenicima osnovnih škola podmiruje troškove nabave udžbenika i radnih bilježnica, a ovisno o prosječnim mjesečnim prihodima kućanstva. Svake školske godine Grad sa sponzorima osigurava besplatne bilježnice za sve učenike osnovnih škola. Za školsku godinu 2017./2018. podijeljeno je ukupno 2480 kompleta besplatnih bilježnica.
  • Đakovo: u 2018. osigurana su sredstva za kupovinu udžbenika za sve učenike osnovnih škola i opreme za učenike prvih razreda osnovne škole.
  • Požega: pravo na pomoć za nabavu obaveznih školskih udžbenika za učenike osnovnih škola može ostvariti učenik ako ispunjava jedan od uvjeta, i to do najviše 50 posto iznosa cijene udžbenika. U 2018. Grad Požega financira kupnju radnih bilježnica svim učenicima osnovne škole.