JANDROKOVIĆ I MATKOVIĆ

Radije će dati ostavke nego popustiti Mesiću

04.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Čelnici Ministarstva vanjskih poslova Gordan Jandroković i Bianca Matković prije će dati ostavke na svoje dužnosti nego što će popustiti i odustati od raščišćavanja problema u pojedinim veleposlanstvima, uključujući i slučaj veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića, izjavio je za Jutarnji list bliski suradnik ministra Jandrokovića

Neočekivana politička poruka sa Zrinjevca pokazuje da je sukob između premijera Sanadera i predsjednika Mesića oko veleposlanika i rada diplomacije dodatno eskalirao.

Poruka je upućena prije svega predsjedniku Mesiću, a vrh Ministarstva sasvim sigurno ne bi prijetio ostavkama da iza sebe nema čvrstu potporu premijera Sanadera. 'Ma nema šanse da ministar potpiše i odobri veleposlaniku Vejnoviću povratak na dužnost u Libiji', ispričao je Jutarnjem isti izvor sa Zrinjevca, dajući tako do znanja da Ministarstvo ovaj put neće popustiti šefu države, koji je i javno i na sastanku s premijerom branio osumnjičenog veleposlanika.

Vejnović je već više od tjedan dana u Zagrebu, ali doznajemo da ga ministar Jandroković još nije primio na konzultacije i neće tako skoro, što je također znakovita gesta sa Zrinjevca.

U Ministarstvu su ljuti na šefa države jer štiti veleposlanika Vejnovića, iako je njihova interna kontrola utvrdila da je nezakonito uvozio alkoholna pića u Libiju. Od nas se traži da uvedemo reda u diplomaciju, govore na Zrinjevcu, a onda se blokiraju promjene i pokazuje se da svatko ima nečiju zaštitu.

Mesić, međutim, i dalje ne vjeruje u dobre namjere Ministarstva, pa je prošloga tjedna od Državne revizije zatražio da provede kontrolu svih veleposlanstava. U Uredu predsjednika smatraju da interna kontrola Ministarstva provjerava samo njegove kadrove u diplomaciji te da Sedma uprava špijunira veleposlanike umjesto da vodi brigu o njihovoj sigurnosti.