TUŽBA OD 540.000 EURA

Radić tužio Srbiju zbog boravka u Haagu

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 17:59
  • Objavljeno 24.04.2009 u 17:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Umirovljeni kapetan negdašnje JNA Miroslav Radić, kojega je Haaški sud oslobodio optužaba za zločine u Vukovaru, u petak je, na ročištu na općinskom sudu u Beogradu, obrazložio svoju tužbu kojom traži odštetu od Srbije za vrijeme provedeno u Haagu

Radić, koji od države traži oko 540 tisuća eura odštete za četiri i pol godine provedene u Haagu, kazao je da je ondje obolio od neizlječive bolesti kralježnice, zbog koje mora svaki dan uzimati lijekove protiv bolova. Osim toga, Radić tvrdi da uzima lijekove zbog psihičkih tegoba.

Radić je dodao da je 2003., kad se predao, imao dva maloljetna sina i suprugu s kojom se, kad se vratio u Srbiju, sporazumno rastao te da se od 2001., kad mu je određena mirovina, do predaje udaljio od obitelji zbog pritisaka i upozorenja da bi ga ljudi iz obavještajnih služba mogli oteti u nazočnosti obitelji.

Obrazlažući navode svoje tužbe kojom od Srbije traži odštetu, Radić je kazao da se odštetom ne želi obogatiti, već da želi utvrditi smatra li Srbija, koje je državljanin, da i njemu pripada "ono što pripada svim ljudima na svijetu koji su bili u sličnu položaju".

Na pripremnom ročištu o Radićevoj tužbi sredinom veljače srbijansko državno odvjetništvo zatražilo je da se odbaci njegov zahtjev.

Predstavnica državnog odvjetništva tada je kazala da država ne može odgovarati za naknadu štete Radiću jer se kazneni postupak protiv njega nije vodio na srbijanskom teritoriju te je Radićeve opunomoćenike uputila na Vijeće sigurnosti UN-a.

Radićev opunomoćenik Slobodan Pavlović ustvrdio je, međutim, da je SR Jugoslavija, kao pravni preteča Srbije, donijela zakon o suradnji s Haaškim sudom te da su, po tom dokumentu, odluke tribunala obvezatne i za srbijansko pravosuđe.

Radićevi odvjetnici podnijeli su potkraj listopada 2008. sudu u Beogradu odštetnu tužbu protiv države jer je Radić proveo četiri i pol godine u pritvoru Haaškog suda, nakon čega je oslobođen optužaba.

Radić je u jesen 1991. zapovijedao prvom četom prve gardijske motorizirane brigade JNA na ratištu u Vukovaru i bio je, zajedno s pukovnikom JNA Milom Mrkšićem i majorom Veselinom Šljivančaninom, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnih zakona i običaja.

Haaški je sud 27. rujna 2007. osudio Mrkšića na 20 i Šljivančanina na pet godina zatvora, a Radić je oslobođen svake odgovornosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi