GDJE JE ZAPELO?

Račanova vlada počela je istraživati komunističke zločine

  • Autor: Večernji list
  • Zadnja izmjena 15.02.2011 15:02
  • Objavljeno 15.02.2011 u 12:21
goran granić

goran granić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Saša Midžor Sučić

Vlada Ivice Račana još je 2002. donijela odluku o formiranju posebne komisije za istraživanje komunističkih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu i poraću, podsjeća Večernji list

'Komisiji su bila podastrta dva izvješća s nizom podataka o zločinima, no trebalo je nastaviti istraživanje. Mi taj posao nismo dovršili samo zato što smo izgubili vlast na izborima', izjavio je za Večernjak Goran Granić, potpredsjednik Račanove vlade koji je ujedno bio na čelu spomenute Komisije.

Naglasio je da u Vladi mora postojati dokument o tim odlukama, a da svi materijali o zločinima koji su tada pribavljeni također moraju biti u Ministarstvu unutarnjih poslova.

'Aktualno rukovodstvo MUP-a ne zna ili pak sada namjerno prešućuje, da se na istraživanju komunističkih zločina radilo prije deset godina', kaže Goran Granić.

Prisjetivši se vremena kada se i sam bavio temom Drugog svjetskog rata i zločina koji su ga pratili, Granić je rekao da se sjeća kako je Vlada donijela odluku da istraga ide na dva kolosijeka. Jedna se odluka odnosila na to da na istragu prionu MUP i Državno odvjetništvo, a druga je bila da se znanstvenicima i povjesničarima također da zadatak da istraže i analiziraju tu materiju.

'Nakon šest mjeseci dobio sam i prvo izvješće. Sjećam se da je riječ bila o petnaestak stranica materijala te da sam iz njega prvi put dobio informaciju o opsegu zločina počinjenih na području Hrvatske u poratnom razdoblju', kazao je Granić te istaknuo kako su ti podaci za njega bili šokantni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi