Rabarbara - veeelika ljubaf!

Rabarbara - veeelika ljubaf!

07.05.2012 u 23:29

Bionic
Reading

Definitivno namirnica mjeseca koju do kraja svibnja stignete i posaditi i uzgojiti - na balkonu, ako nemate vrt ili malo neiskorištene okućnice koja se može tako nazvati. Sjeme je čak nabavljivo i u većim, bolje opremljenim supermarketima

Napokon sam došla na svoje odnosno rabarbaru kao namirnicu mjeseca!
Toliko sam je se nauživala, da sam prestala stavljati recepte na blog; prije svega poradi pristojnosti i izbjegavanja repetitivnosti!

Ipak, važno je da saznate nešto o namirnici koja je, na općehrvatskoj razini, još uvijek nepoznata, nepriznata i teško nabavljiva (onima koji je poznaju i priznaju).


Rabarbaru je navodno donio Marco Polo iz Kine u Europu. Što je meni, kao strastvenoj obožavateljici azijske, napose kineske kuhinje, itekako drago

Em da ju je donio, em da je iz Kine ;).

U stručnoj se razdiobi ubraja u povrće, rijeđe u voće, ali zbog svojstava slasnih joj stabljika, koje se uvelike koriste u spravljanju raznoraznih slastica, neka ovdje bude voćem.

Sirotica izgleda kao drač, pa tako i raste i opire se svim nenaklonostima okoliša i nebrigama lijenih vrtlara.


Dračolik joj izgled napose (o)daju bujni listovi koji se ne smiju konzumirati, jerbo su otrovni, ali se, pomiješani s vodom, uspješno koriste/bore protiv nametnika, gusjenica i uši, grickača povrća i bilja po vrtu/balkonu/terasi

Bolje špricat listovima rabarbare nego kemikalijama! Btw i kopriva, pomiješana s vodom, vam može pomoći u borbi protiv iste gamadi.


Rabarbaru možete posaditi do kraja ovoga mjeseca i najbolje je da odmah kupite sadnicu, a ne sjeme (nestrpljivosti radi)
... ?!

OPGovacAnto Jurić, poznatiji po uzgoju stevije, prodat će vam je drage volje na svom imanju kod Velike Gorice, nadomak Domovinskog mosta.

Kako je biljka nezahtjevna možete je uzgojiti i na svom balkonu (kao što istaknuh u uvodu).

Na sajtu, gdje ćete pronaći i informacije o samoj sadnji, pronašla sam podatak koji bi vas se mogao dojmiti ako živite i sadite u Zagrebu.

Kaže:

... na Sortnoj listi Republike Hrvatske samo su dvije sorte rabarbare, od kojih je Zagrebačka rabarbara uvrštena i na listu povrća posebno ugroženog od nestajanja.

i još:

Rabarbara (Rheum rhabarbarum) je neobična povrtna vrsta budući da se uzgaja zbog lisnih peteljki. Ova višegodišnja biljka ima životni vijek i do 30 godina, no najbolja je iskoristivost rabarbare tijekom desetak godina. Koristi se za različite kolače (savijače i pite), sladoled, kompote, sokove, vino i slično.

Dakle od sada posađene će, balkonske ili vrtne, rabarbare koristi imati vaše potomstvo! Čak i unuci (ako se uzme u obzir ovih, navedenih 30 godina).

Osim svega smatra je se borcem protiv raka, jer obiluje polifenolima. Ista krasotica (ugušit ću se od obožavanja ;)) obiluje vitaminom C i tvarima koje pomažu kod želučanih problema i spore ili pak prebrze probIave (znate na što mislim). 


Stabljike, i ružičasti i zeleni dio, imaju puuno limunske i jabučne kiseline pa ih frikovi poput mene jedu i sirove s malo agavinog sirupa ili muscovado šećera

Navedene kiseline pomažu pri mršavljenju stoga su pite od rabarbare, pa čak i
panacotta s istom, sigurno dobra i nadasve preporučljiva dijetna hrana ;).

U nastavku prilažem video Rhubarb Tart! Pjeva: urnebesno smiješan Phytonovac John Cleese :)