u fokusu migranti

Quebec bira zastupnike, desna koalicija favorit

03.10.2022 u 23:34

Bionic
Reading

Stanovnici kanadske frankofone pokrajine Quebeca glasaju u ponedjeljak na parlamentarnim izborima na kojima bi desna koalicija na vlasti trebala bez problema pobijediti.

Više od 6 milijuna birača u toj pokrajini u kojoj su u središtu rasprava pitanja imigracije i identiteta pozvano je na izbore na kojima se bira 125 zastupnika skupštine Quebeca.

Heterogena desničarska nacionalistička koalicija Budućnost Quebeca (CAQ) koju predvodi trenutni premijer François Legault, trebala bi prema posljednjim anketama dobiti oko 38 posto glasova.

Iza nje je Liberalna stranka Quebeca (PLQ, lijevi centar) koja bi mogla dobiti oko 17 posto, što bi predstavljalo najgori rezultat za stranku koja je vladala Quebecom gotovo 15 godina, prije 2018.

Pitanje identiteta ponovno je uzburkalo kampanju, a u toj pokrajini s manjkom radne snage imigracija je i ekonomsko pitanje. 

Bilo bi "malo samoubojstvo" prihvatiti više pridošlica, rekao je François Legault, koji je prije povezivao nasilje i imigraciju.

Prije četiri godine Legault, bivši biznismen i multimilijunaš, došao je na vlast uspjevši nametnuti "treći put". Ni separatist niti federalist, osnivač zrakoplovne kompanije Air Transat tvrdi da ima "poslovni" pristup politici i nacionalističkim vrijednostima.

Njegov ministar imigracije Jean Boulet ustvrdio je da 80 posto migranata "ne radi, ne govori francuski niti prihvaća vrijednosti društva".