drama u zraku

Putnici na letu za Zagreb, među kojima je bila i ministrica Divjak, zapeli u Frankfurtu, dimilo se iz avionskog klima-uređaja

15.05.2019 u 10:34

Bionic
Reading

Trebao je to biti posljednji let iz zračne luke u Frankfurtu u utorak, no putnici koji su trebali poletjeti za Hrvatsku, Zagreb sinoć ipak nisu vidjeli. Razlog je bio pokvareni klima uređaj u zrakoplovu

Iako je zrakoplov kompanije Air Nostrum kasno sinoć već bio na pisti spreman za polijetanje, iz Frankfurta nikad nije poletio. Naime, u posljednji trenutak kašnjenje leta uzrokovao je pokvareni klima uređaj.

Na letu su, među ostalima, bili i nogometaš Dejan Lovren, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te državni tajnik u ministarstvu Tome Antičić, koji je cijelu dramu opisao na svom Facebook profilu.

'Avion krene na pistu da uzleti. U jednom trenutku osjeti se dim, iz stražnjeg dijela. Avion stao. Stjuardesa smrknutog lica ubrzano hoda gore dolje, od repa do pilota, pa natrag, i tako par puta. Avion se polako vraća. Nitko nema pojma što se događa. Napokon se javi pilot, na lošem engleskom (važno za priču), i kaže da se pojavio problem, jedan XXX (nerazgovjetno, svi mislili da je rekao motor) se pokvario/zapalio i zato dim!', napisao je Antičić na Facebooku.

Putnicima je nakon toga dana opcija da svejedno lete s jednom pokvarenom klimom, ali da će morati letjeti na nižoj visini.

'Nakon dolaska dodatnih osoba (inžinjera valjda), se pojasnilo da se radi ne o motoru nego o klimi. Jedna klima crkla, ali druga radi, i to je dovoljno da nas dovede to Zagreba (ali mora letjeti na nižoj visini). U avionu smo se prilično dobro zezali na račun pilota - zaključili smo između ostalog da je kašnjenje u odluci jer je pilot radio isto što i putnici - tražio rješenje problema na google-u. Opet se postavio izbor da li se želi izaći ili ostati. Pola aviona je odlučillo izaći, uključujući Lovrena. No pola je ostalo u avionu, uključujući dakako i nas', napisao je Antičić.

Međutim, peripetijama u putovanju tu nije bio kraj. Zbog izlaska dijela putnika iz zrakoplova, avion je bio spreman za polijetanje tek iz 23 sata, a tada je u frankfurtskoj zračnoj luci već nastupila zabrana polijetanja.

Stoga su svi putnici bili primorani napustiti zrakoplov. 'No ni tu nije kraj... Lufthansa kaže da nema u cijelom Frankfurtu mjesta u hotelu, pa neka se mi svi lijepo smjestimo u aerodromu. U tom trenutku smo odlučili popiti par piva', zaključio je Antičić.

Air Nostrum španjolski je prijevoznik čije zrakoplove u najmu imaju i Lufthansa, ali i hrvatski prijevoznik Croatia airlines.

Zbog otkazivanja leta Divjak je morala otkazati i planirano sudjelovanje na sajmu poslova Job Fair koji se održava u srijedu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.