KRAJ UKRAJINSKE KRIZE?

Putin se nada dogovoru s Kijevom već u petak

03.09.2014 u 17:24

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako se nada da će u petak biti postignut konačni dogovor između Kijeva i proruskih separatista te je dodao da su njegovo stajalište i stajalište njegova ukrajinskog kolege Petra Porošenka u pogledu rješenja krize u Ukrajini vrlo slična

'Vjerujem da bi se konačni dogovor' o rješenju sukoba u Ukrajini 'između ukrajinskih vlasti i jugoistoka Ukrajine mogao postići i dogovoriti 5. rujna, na sastanku kontaktne skupine', rekao je Putin novinarima u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije, a prenose ruski mediji.

'Naša stajališta o načinu rješavanja sukoba izgledaju mi vrlo bliska', rekao je Putin, potvrđujući da je ranije u srijedu razgovarao s Porošenkom.

Ruski predsjednik predstavio je i plan rješavanje krize u Ukrajini u sedam točaka, među kojima su zaustavljanje ofenzive ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika kao i razmjena zarobljenika. Isto tako, predložio je otvaranje humanitarnog koridora za izbjeglice i humanitarnu pomoć, kao i razmještanje međunarodnih promatrača na terenu.

Po njemu, prije svega treba 'okončati operacije' u području Donecka i Luhanska.