ZABRINUTI PREDSJEDNIK

Putin protiv vojnog udara na Sjevernu Koreju: Tko zna što oni imaju tamo!

04.10.2017 u 20:40

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da vojni udar na Sjevernu Koreju kako bi se uništio nuklearni program i program projektila te zemlje možda ne bio uspješan jer Pyongyang moguće ima vojna postrojenja za koja nitko ne zna.

Rusija se snažno usprotivila ideji takvog udara koju je naznačio predsjednik SAD-a Donald Trump, i umjesto toga je sklonija mješavini diplomatskih i gospodarskih poticaja.

No Putin je na forumu o energetici u Moskvi u srijedu iznio svoja razmišljanja o tom pitanju i jasno rekao da dvoji glede vojne učinkovitosti takvog poteza, te iznio i druge političke i moralne dileme.

'Može li se pokrenuti globalni udar na Sjevernu Koreju kako bi ju se razoružalo? Da. Bi li postigao cilj? Ne znamo. Tko zna što oni tamo imaju i gdje. Nitko to ne zna sa stopostotnom sigurnošću jer je to zatvorena zemlja'.

Putin je rekao da Rusija ima više razloga biti zabrinuta zbog programa projektila Pyongyanga jer je sjevernokorejski poligon za testiranje smješten samo 200 kilometara od ruske granice. 

Ruski čelnik je ponovio svoj poziv da se diplomaciji dopusti da odradi svoju ulogu te da sve strane utišaju ratoborne retorike.

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Također je rekao da je mislio da je Trump slušao ruske poglede na krizu.

Još sankcija ne vodi nikamo, rekao je Putin i dodao da oko 40.000 sjevernokorejskih državljana trenutno radi u Rusiji.

Ti radnici redovno šalju dio njihovih plaća sjevernokorejskim vlastima.