susret s kim jong unom

Putin prihvatio poziv da posjeti Sjevernu Koreju

14.09.2023 u 06:35

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina u svoju zemlju tijekom njihovih razgovora u Rusiji, izvijestili su u četvrtak državni mediji, pri čemu se očekuje da će Kim nastaviti svoje putovanje posjetom vojnim proizvodnim pogonima.

Putin je prihvatio poziv, objavila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), ne navodeći kada bi do posjeta moglo doći.

Kim Jong Un je rekao Putinu da je sastanak na ruskom Dalekom istoku podigao bilateralne veze na novu razinu i izrazio svoju spremnost za poticanje stabilnih odnosa usmjerenih na budućnost sljedećih stotinu godina, objavila je KCNA.

Poziv Putinu da posjeti Sjevernu Koreju stigao je na kraju prijema koji je organizirao šef Kremlja nakon što su obišli svemirski centar Vostočni na krajnjem istoku Rusije i održali razgovore o bilateralnim vezama i jačanju suradnje, izvijestila je KCNA.

"Na kraju prijema, Kim Jong Un je ljubazno pozvao Putina da posjeti DNRK u prigodnom trenutku", navela je KCNA, misleći na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje.

"Putin je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i ponovno potvrdio svoju volju da uvijek nastavi povijest i tradiciju prijateljstva Rusije i DNRK", rečeno je.

U srijedu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da ne postoji plan da Putin posjeti Pjongjang.

Dvojica čelnika složila su se o daljnjem jačanju strateške i taktičke suradnje suočenoj s "vojnim prijetnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista", objavila je KCNA.

Kim je bio upoznat s tehničkim detaljima o ruskim svemirskim letjelicama tijekom svog posjeta svemirskom poligonu Vostočni, ali nije bilo spomena o opskrbi oružjem, trgovini oružjem ili tehničkoj pomoći oko programa naoružanja.

Vladimir Putin i Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir SMIRNOV / AFP / Profimedia

Nakon prijema, Kim je "otišao na svoje sljedeće odredište", rekla je KCNA, ne navodeći pojedinosti. 

Američki i južnokorejski dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi Kim Jong Un mogao isporučiti oružje i streljivo Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su demantirali takve namjere.

Američki State Department priopćio je da Bidenova administracija "neće oklijevati" uvesti dodatne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreji ako sklope bilo kakve nove poslove s oružjem.

Bilo je "zabrinjavajuće" što Rusija govori o suradnji sa Sjevernom Korejom na programima koji bi potencijalno kršili rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller nakon summita u Rusiji.

Putin je u srijedu dao brojne nagovještaje da se razgovaralo o vojnoj suradnji, ali nije ulazio u pojedinosti. Razgovorima je nazočio i ministar obrane Sergej Šojgu. Kremlj je rekao da su osjetljive rasprave između susjeda privatna stvar.