ruka pomirenja

Putin pozvao Trumpa u Moskvu: Nekako trebamo riješiti postojeću situaciju

29.06.2019 u 12:04

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u subotu u Osaki da će Moskva napraviti sve što može kako bi se popravili odnosi sa Sjedinjenim Državama, u kojima godinama vlada napetost zbog diplomatskog sukoba oko Ukrajine i navodnog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore, prenose u subotu svjetske agencije

Putin je govorio na summitu G20, najrazvijenijih zemalja svijeta, gdje se susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na razgovorima koji su obuhvatili brojna pitanja, od međusobne trgovine do razoružanja. On je također pozvao Trumpa da posjeti Moskvu iduće godine.

Putin je razgovore vođene u Osaki opisao kao "dobar susret, poslovnog karaktera, pragmatičan" i kazao kako su se dvojica čelnika složila kako je potrebno poboljšati bilateralne gospodarske odnose.

"Mislim da obojica razumijemo da nekako trebamo riješiti postojeću situaciju", rekao je Putin dodavši da dvije zemlje trebaju "nekako pronaći snage da okrenu stranicu i krenu naprijed".

Upitan tijekom tiskovne konferencije na summitu o mogućim novim američkim sankcijama Rusiji, Putin je kazao da je na Washingtonu da odluči kako nabolje graditi odnose s Moskvom.

Ruski predsjednik kazao je da su on i Trump razgovarali i o tvrdnjama o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore i situaciji u Venezueli, ne navodeći o tome ništa detaljnije.

Američki predsjednik izjavio je pak u Osaki da je s ruskim predsjednikom na marginama summita G20 razgovarao i o kontroli naoružanja.

"Puno smo razgovarali o kontroli naoružanja", potvrdio je Trump.

  • +4
Susret Donalda Trumpa i Vladimira Putina u Helsinkiju Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

Po riječima Vladimira Putina, Moskva i Washington "zadužili su svoje ministre vanjskih poslova da pokrenu konzultacije" o produljenju nuklearnog sporazuma START3, prenosi francuska novinska agencija AFP.

"No još se ne može reći hoće li i doći do produljenja" tog važnog sporazuma o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja, koji istječe 2021., kazao je Putin u Osaki.

Američki predsjednik izjavio je pak za rusku tv postaju Rosia-24 kako je dosta toga postignuto u trgovinskim pregovorima s ruskim predsjednikom, ocijenivši jučerašnji sastanak s Putinom u Osaki kao "sjajan", prenijela je agencija Tanjug pozivajući se na ruske agencije. Ustvrdio je da SAD i Rusija kao dvije velike zemlje moraju razvijati trgovinske odnose, a prema riječima glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova dvojica čelnika dogovorili su i skori sastanak ministara financija.