RAZGOVOR S HOLLANDEOM

Putin pozvao na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini

30.05.2014 u 22:06

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak, u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, na prekid krvoprolića u Ukrajini i početak razgovora između Kijeva i separatista na istoku zemlje.

Telefonski razgovor, za koji Kremlj kaže da ga je predložila francuska strana, dogodio se uoči planiranog susreta dvojice predsjednika 5. lipnja u Parizu, što će biti prvi Putinov susret s nekim zapadnim čelnikom od pripojenja Krima Rusiji.

"Putin je napomenuo da vlasti u Kijevu moraju odmah zaustaviti nasilje i krvoproliće i pokrenuti izravne razgovore s predstavnicima jugoistočnih regija", stoji u priopćenju Kremlja.

Potvrđeno je da će Putin biti na 70. obljetnici iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, zajedno s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Iako je Putin od izbijanja ukrajinske krize povremeno telefonski razgovarao s predsjednicima država i vlada, njegov posljednji susret uživo s nekim zapadnim čelnikom bio je u veljači na Olimpijskim igrama u Sočiju.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak je potvrdio da traje povlačenje oko dvije trećine ruskih vojnika s ukrajinske granice.

To je puno veća od ranijih NATO-ovih procjena o razmjerima ruskog povlačenja.

"Uočili smo znakove barem djelomičnog povlačenja. Procjenjujemo da su se povukle ili se povlače dvije trećine ruskih snaga", rekao je Rasmussen novinarima na marginama zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Vilniusu.

Također je najavio da će se u ponedjeljak sastati Vijeće NATO-Rusija, ali nije naveo pojedinosti sastanka.

Bijela kuća je također objavila da se ruski vojnici povlače s ukrajinske granice, ali da povlačenje nije potpuno.

"Bilježimo određenu aktivnost na granici, uključujući pokrete jedinica koje se po svemu sudeći povlače i ta se aktivnost nastavlja", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Još nemamo potvrdu da se radi o potpunom povlačenju", dodao je.