zadovoljan

Putin pokopao ukrajinsku protuofenzivu: Neprijatelj bez uspjeha, naši prelaze u napad

16.07.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da ukrajinska protuofenziva pokrenuta u lipnju nije donijela značajnije rezultate zbog otpora ruskih snaga na istoku i jugu Ukrajine.

"Svi pokušaji neprijatelja da probije našu obranu (...), posebno korištenjem strateških rezervi, nisu uspjeli tijekom cijelog razdoblja ofenzive. Neprijatelj nije postigao uspjeh", rekao je Putin.

Govoreći u intervjuu za televizijski kanal Rosija-1, emitiran u nedjelju, kazao je da je situacija "pozitivna" za ruske snage na bojišnici.

"Naše trupe se ponašaju herojski. Neočekivano za protivnika, čak prelaze u ofenzivu u određenim sektorima i zauzimaju povoljnije položaje", dodao je ruski čelnik.

U petak je šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak priznao da protuofenziva Kijeva ne napreduje "tako brzo".

Vođena od lipnja uz potporu teškog naoružanja koje je isporučio Zapad, protuofenziva sporo napreduje protiv ruskih trupa koje imaju vremena za uspostavu čvrste obrane, posebno za polaganje minskih polja, i još uvijek imaju znatnu vatrenu moć.

U nedjelju je ukrajinski glavni stožer priopćio da se nastavljaju ofenzivne operacije u smjeru Melitopolja i Berdjanska, dva grada koja je okupirala Rusija u južnoj Ukrajini.

Ranije ovog tjedna, ruski ministar obrane kazao je da su se ruske snage uspjele probiti 1,5 km duboko na dionici fronte kod Limana, u regiji Donecka na istoku Ukrajine.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia