mini turneja

Putin ide u inozemstvo unatoč tjeralici Međunarodnog kaznenog suda

05.12.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu planira posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, rekao je u utorak njegov glasnogovornik, ne potvrdivši glasine o mogućem dolasku na klimatsku konferenciju COP28 u Dubaiju

Dan kasnije, u četvrtak, Putin će ugostiti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u Moskvi, najavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Putovanje će trajati svega 24 sata", rekao je Peskov za rusku novinsku agenciju Interfax.

Radni posjeti dvjema državama but će usredotočeni na bilateralne odnose, ali naravno razgovarat će se i o daljnjoj koordinaciji tržišta nafte, dodao je Peskov.

Putinov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov u ponedjeljak je najavio Putinove radne posjete, ali nije precizirao dan ni naveo dodatne pojedinosti.

Nedavno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC+), čija je članica i Rusija, odlučila dodatno smanjiti proizvodnju nafte kako bi zadržala cijene visokima. No unatoč toj odluci cijena nafte i dalje pada.

Upitan o tome, Peskov je objasnio da je moguće da se učinak takvih odluka vidi i naknadno. Svakako se će nastaviti koordinacija mjera za stabilizaciju tržišta, kazao je.

Putin je rijetko napuštao Rusiju od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022., posebno otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje.