REFORMA POLITIČKOG SUSTAVA

Putin parlamentu predao svoje prijedloge ustavnih amandmna

20.01.2020 u 17:32

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin predao je u ponedjeljak parlamentu svoje prijedloge ustavnih amandmana, manje od tjedan dana nakon iznenadne objave reforme političkog sustava.

Putin u tom planu koji je objavljen na internetskoj stranici donjeg doma ruskog parlamenta Dume predlaže niz mjera, posebice mjeru koja jača ulogu parlamenta u imenovanju premijera te drugu koja ograničava broj predsjedničkih mandata na dva, umjesto dva uzastopna.

Prema jednoj od tih mjera predsjednik bi osnovao Državno vijeće koje bi, prema tekstu zakona, bilo zaduženo za "određivanje glavnih smjerova unutarnje i vanjske politike Ruske Federacije".

Vladimir Putin je prošlog tjedna sve iznenadio tijekom godišnjeg obraćanja parlamentu kada je najavio ustavnu reviziju, koja je dovela do ostavke premijera Dmitrija Medvjedeva i njegove vlade.

Ta reforma je potaknula nagađanja o njegovoj političkoj budućnosti, nakon završetka mandata 2024. nakon kojeg se, premda sadašnjem zakonu, ne bi imao pravo kandidirati. 

Čini se da reforma koju je predložio u ponedjeljak isključuje povratak u Kremlj nakon drugih funkcija, kao što je bio slučaj kada je bio na funkciji premijera od 2008. do 2012., nakon dva uzastopna predsjednička mandata, a potom se vratio od 2012. na mjesto predsjednika.

Iako on nikada nije  izravno govorio o svojoj budućnosti nakon 2024., promatrači se slažu da će nastojati održati svoj utjecaj.

Njegov glavni protivnik Aleksej Navaljni je u ponedjeljak u članku na društvenim mrežama napisao da "Putin želi biti doživotni čelnik zemlje".

"To je uzurpacija moći protiv koje se treba boriti", zaključio je.