BLISKE VEZE S CRKVOM

Putin na sinodi branio tradicionalne vrijednosti

01.12.2017 u 15:58

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin stao je u petak u obranu 'tradicionalnih vrijednosti' sudjelujući na biskupskoj sinodi Moskovskog patrijarhata, prvi put u povijesti, što puno govori o bliskim vezama Kremlja i Ruske pravoslavne Crkve

'Primjećujemo u mnogim zemljama eroziju tradicionalnih vrijednosti, što dovodi do urušavanja društva (...). Indiferentnost i gubitak temeljnih vrijednosti dovode do radikalizma, ksenofobije i vjerskih sukoba', rekao je ruski predsjednik pred patrijarhom Kirilom i 350 biskupa okupljenih u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

'Danas se dogodio povijesni događaj: predsjednik ruske države došao je na biskupsku sinodu', rekao je patrijarh Kiril, kako prenosi RIA Novosti.

Sinoda je sazvana u povodu 100. obljetnice obnove Moskovskog patrijarhata, koji je početkom 1700-ih ukinuo car Petar Veliki. Pravoslavnom Crkvom od tada je upravljao Sveti Sinod, tijelo pod kontrolom države, a 1917. ponovno je dobila patrijarha.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Od dolaska Putina na vlast 2000., Crkva je postala privilegirani sugovornik Kremlja i ima sve veći utjecaj u društvu. Vratila je mnoge manastire i crkve koje su joj oduzeli komunisti, u škole je uveden vjeronauk i usvojen je zakon koji predviđa kaznu zatvora za 'vrijeđanje osjećaja vjernika.'