uz posredovanje un-a

Putin i Erdogan sastaju se u Sočiju; dogovaraju se o izvozu ukrajinskog žita

04.09.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin domaćin je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na razgovorima u ponedjeljak u Sočiju, gdje će se raspravljati o nastavku dogovora uz posredovanje UN-a o sigurnom prijevozu ukrajinskog žita preko Crnog mora

Putovanje u crnomorsko turističko odredište označava rijedak posjet čelnika NATO zemlje Rusiji usred sveopćeg rata Moskve u Ukrajini.

No Erdogan je preuzeo ulogu posrednika između Ukrajine i Rusije. Turska nije podržala ratne sankcije Zapada.

Ovo će biti prvi susret dvojice čelnika od Erdoganova reizbora za treći predsjednički mandat u svibnju.

U srpnju je Moskva rekla da zaustavlja sudjelovanje u sporazumu starom godinu dana, kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka milijuna tona žitarica i gnojiva, unatoč ruskoj pomorskoj blokadi Ukrajine.

Dogovor, u čijem je pregovaranju pomogao Erdogan, smatra se ključnim za rješavanje globalne nesigurnosti hrane i obuzdavanje cijena žitarica. Ukrajina također uvelike ovisi o prihodima od izvoza.

Ali Kremlj nije bio zadovoljan načinom na koji se pakt, službeno poznat kao Crnomorska inicijativa za žito, provodio.

Moskva kaže da želi da se ukinu prepreke izvozu ruske hrane i gnojiva u zamjenu za daljnju suradnju i traži olakšanje od zapadnih sankcija na plaćanja, logistiku i osiguranje brodova.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija odbacile su pritužbe Moskve kao neutemeljene, rekavši da njihove sankcije nisu usmjerene na rusko žito i gnojiva.

Otkako je okončala sporazum, Rusija je pojačala napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinske žitne luke i infrastrukturu za skladištenje.

Ukrajina kaže da su u tom procesu također uništeni deseci tisuća tona žitarica.

Proteklih tjedana Kijev je uspješno organizirao prolazak brodova kroz crnomorski koridor, unatoč opasnosti od napada.

Rusija je zaprijetila da će tretirati sve brodove koji pristaju u ukrajinske luke kao potencijalne vojne mete.