SASTANAK NA VRHU

Putin i Boljšoj teatar dolaze u Finsku zatopliti odnose

20.07.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Ruski predsjednik posjetit će idućeg četvrtka Finsku na poziv predsjednika te zemlje Saulija Ninnistoa

Tijekom razgovora dvojice šefova država bit će riječi o bilateralnoj suradnji u trgovinsko-gospodarskoj, kulturno-humanitarnoj i ekološkoj sferi, dok će predsjednici razmijeniti mišljenja o različitim regionalnim i međunarodnim problemima, priopćio je Kremlj.

Sastanak će biti održan u gradu Savonlinni, uoči stogodišnjice državne nezavisnosti Finske, a bit će upriličen i veliki operni festival na kojem će sudjelovati i glumci moskovskog Boljšoj teatra.

Finska je, inače, prateći naoružanje svojeg ruskog susjeda početkom godine objavila kako je u stanju mobilizirati 50.000 ljudi kako bi ojačala svoje vojne postrojbe za slučaj rata.

Vlada te sjevernoeuropske države, koja nije članica NATO-a, a koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 kilometara, najavila je da će tim povećanjem 'poboljšati svoje obrambene kapacitete državnog teritorija'.

'Rusija želi pojačati svoj status velike sile i navela je da joj je cilj režim sigurnosti utemeljen na sferi utjecaja', dodala je vlada u Helsinkiju i naglasila da je oslabljena geopolitička stabilnost Baltičkog mora.

Inače, povećanje broja pripadnika prati skroman porast od 55 milijuna eura godišnje izdvajanja za obranu, koje sada iznosi 2,4 milijarde eura, ali je vlada naglasila da će se izdvajanja ubrzati nakon 2020.

U listopadu prošle godine Finska je sa Sjedinjenim Državama potpisala sporazum o vojnoj suradnji, kao što je Švedska učinila u lipnju 2016. godine.