završen proces

Putin formalno anektirao više od 15 posto Ukrajine

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2022 10:22
  • Objavljeno 05.10.2022 u 10:22
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Izvor: EPA / Autor: MAKSIM BLINOV/SPUTNIK/KREMLIN PO

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dovršio je formalnu aneksiju više od 15 posto Ukrajine u srijedu, dok se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na dijelovima teritorija

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike ( DPR), Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju. "Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri federalna ustavna zakona o ulasku Donjecke i Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusku Federaciju", priopćio je donji dom ruskog parlamenta.

"Također je potpisao relevantne zakone o ratifikaciji", dodaje se. Rusija je proglasila aneksije nakon što je održala kako ih naziva referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade kažu da su referendumi bili kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Nisu sva pripojena područja pod nadzorom ruskih snaga. Rusija polaže pravo na ukupno 18 posto ukrajinskog teritorija, ali točne granice tek se trebaju razjasniti. Karte ruskog ministarstva obrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske strane.

  • +10
  • +7

Rat u Ukrajini

Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia